städar du toalettenbästa sätt

Vi tenderar att skjuta upp rengöringen av våra toaletter. Det är trots allt en rätt tråkig hushållssyssla. Det finns däremot flera anledningar till att städa toaletten ofta. Största anledningen är bakterier som bildas i och runt toalettstolen. 

Du kan börja med att införskaffa gummihandskar som du endast använder för toalettrengöring. Av hygieniska skäl är det alltid bra att använda gummihandskar för städning. Det är dessutom bra för din hud. Rengöringsmedel är sällan bra för huden även om du använder skonsamma produkter. 

Behöver du hjälp med städningen eller slippa tänka på det? Städarna finns i hela Sverige, bl.a. Stockholm, Göteborg och Uppsala.

Checkbox

Rengöringen steg för steg

 • Samla ihop de saker som du behöver. Det är alltid bra att ha en solid rengöringsborste som tillåter dig att skrubba ordentligt. Du bör också införskaffa en mindre rengöringsborste för snäva ytor. Du kan exempelvis använda en gammal tandborste. 
 • Du behöver två typer av rengöringsmedel. Ett för själva insidan av toaletten och ett för den ytliga rengöringen. Tänk på att rengöringsmedlet ska vara skonsamt både mot miljön och människan. 
 • Slutligen bör du ha en handduk eller disktrasa som du kan rengöra utsidan av toaletten med. Ibland rekommenderar man av hygieniska skäl att använda toalettpapper eller våtservetter. Detta är dock inte särskilt miljövänligt. Använd därför en handduk eller disktrasa som du endast använder till toalettrengöringen.
 • Du kan börja med att skrubba den inre delen av toalettstolen. Spruta i rengöringsmedel och skrubba uppifrån och ner. På så sätt minskar du risken för att behöva rengöra samma yta flera gånger. Ta gärna i rejält när du borstar så att allt smuts försvinner. 
 • Fyll nu upp ditt handfat med varmt vatten. Tillsätt sedan det ytliga rengöringsmedlet. Tänk på att det ofta räcker med en väldigt liten dos. Rengöringsmedlen är i regel väldigt koncentrerade.
 • Du kan därefter använda rengöringsmedlet från handfatet till toalettsstolsrengöringen. Rengöringen av stolen kan dock vara lättare sagt än gjort med tanke på alla mindre ytor kring stolens fäste. Du kan använda den gamla tandborsten till dessa ytor. Den fungerar nämligen alldeles utmärkt för svåråtkomliga ytor. Du kan torka av överflödigt rengöringsvatten med disktrasan. 
 • Slutligen är det dags för att använda handduken eller disktrasan för att skrubba utsidan av toaletten skinande ren. Du bör återigen skrubba uppifrån och ner så att bakterier och smuts rinner nedför. 
 • Nu kan du torka av överflödigt rengöringsvatten och spruta rengöringsmedel i själva toaletten. Låt rengöringsmedlet verka i en timme eller två.

En mer ordentlig rengöring

Stegen vi precis har presenterat är fullt tillräckliga för den vardagliga städningen. Ibland kan du dock behöva utföra en mer ordentlig rengöring. Till den här rengöringen behöver du köpa till extra produkter. Det räcker med att införskaffa en robust svamp och desinfektionsmedel.

 • Du kan börja med att värma vatten. Vattnet behöver däremot inte koka. Börja rengöringen med att hälla ner det varma vattnet på utsidan av toaletten. Du får räkna med att det rinner ned vatten på badrumsgolvet även om du häller försiktigt.
 • Använd nu den robusta svampen till att torka utsidan ordentligt. Du bör försöka få med all smuts även om det inte behöver bli skinande rent i det här steget. 
 • Häll nu istället varmt vatten i toalettstolen. Skrubba därefter rent hela insidan av toaletten. Du kan hälla på mer vatten om det finns envisa fläckar.
 • Du kan därefter spruta ned rengöringsmedel i toaletten. Använd sedan borsten till att skrubba lika länge som du gjorde med svampen. Skrubba lika länge även om insidan ser ut att vara helt ren. Lägg lite extra tid på den övre delen. Det är enkelt att glömma den övre delen för att istället fokusera på de nedre delarna. 
 • Nu kan du spola toaletten samtidigt som du fortsätter att borsta.
 • Du kan därefter rikta ditt fokus mot utsidan av toaletten. Spruta desinfektionsmedlet över hela toalettstolen. Du kan använda dig av en handduk eller en disktrasa till skrubbningen. Tänk på att skrubba alla delar.
 • I ett sista steg kan du vända dig till golvet under eller bredvid toaletten. Det kommer med en stor sannolikhet finnas överflödigt vatten. Börja med att torka upp vattnet. Du kan därefter spruta ut desinfektionsmedlet och skrubba. Det finns egentligen ingen övre eller under gräns för hur stor del av golvet du bör skrubba. Under toaletten och någon halvmeter utanför brukar dock räcka.

Andra rengöringsmedel

I den här artikeln har vi rekommenderat dig att köpa rengöringsmedel. Det finns dock alternativ till rengöringsmedel som du med stor sannolikhet redan har i hemmet. Ättika kan exempelvis rengöra din toalett utan att du behöver skrubba. Du kan hälla ned ättika över hela insidan av toaletten och låta det verka över natten. 

Det kommer att lukta starkt när du kommer in till toaletten dagen efter. Du kan dock vara säker på att ättikan har gjort rengöringsarbetet helt på egen hand. Du bör däremot vara medveten om att ättika har en frätande effekt. Det är exempelvis väldigt farligt att få ättika i ögonen. 

Bikarbonat (som bland annat finns i bakpulver) är ett annat potent rengöringsmedel. Med bikarbonat kan du få bort envisa smutsfläckar i nästan alla delar av huset. Bikarbonat tillsammans med vinäger och varmt vatten rengör din toalett lika bra som ett rengöringsmedel som du köper i detaljhandeln. 

Strö ut bikarbonat i alla delar av toalettens insida. Låt bikarbonat verka i cirka en timme. Blanda därefter varmt vatten och vinäger. Häll ned detta i toaletten samtidigt som du skrubbar med en borste. Du kommer höra hur det brusar när du häller ner vattnet och vinägern. Efter att du har skrubbat samtliga delar kan du spola. Insidan av toaletten kommer nu vara ren och fri från bakterier. 

Flyttstäding

Sammanfattande ord

Hur ofta bör du egentligen städa? En god tumregel kan vara en dag i veckan. Vissa bostadsytor tenderar att bli mer smutsiga än andra. Badrummet och köket är två sådana bostadsytor.

Du behöver däremot inte städa med desinfektionsmedel och borste varje vecka. Det räcker med en ordentlig rengöring en gång per månad. Du kan även använda dig av de lite mer kreativa metoderna som vi har presenterat i den här artikeln. Bikarbonat, ättika, vinäger och varmt vatten kan göra jobbet enklare.

Ett sista tips är att se städningen som ett träningspass. Du kan få in ett helt träningspass på 40 minuter om du håller ett hyggligt städtempo. På så sätt kan man säga att du tar två flugor i en smäll.