Hur ofta ska man städa hemmet?

Det är viktigt att hålla rent hemma – både för hälsan och för att vi ska må bra. Men hur ofta ska man städa hemmet egentligen?

Svaret är att det beror på vilket utrymme i hemmet vi pratar om. Större delen av städningen gör du en gång i veckan. Det brukar vara lagom för de flesta hushåll. Kök och badrum bör du dock hålla rent varje dag. Dessutom behöver bostaden storstädas med jämna mellanrum.

Städa varje dag?

Låt oss börja med den städning som du bör göra varje dag. Vissa rum används mer intensivt än andra. Vi tänker främst på kök och badrum. I dessa utrymmen är det särskilt viktigt att hålla god hygien. Ta för vana att torka rent lite varje dag.

Givetvis är det få som städar badrum och kök grundligt varje dag utan det handlar mer om att torka bort det värsta.

I badrummet är det bra att göra rent toalettstolen och torka av duschen. Att torka av handfatet och kranen går snabbt i samband med att du tvättar händerna. Det är ett effektivt sätt att undvika att kalkavlagringar hinner bildas.

I köket bör du torka av spishällen och köksytorna varje dag. När du diskat ur kastrullerna är det lätt att också torka ur diskhon. Givetvis bör du diska varje dag. Det kan även vara en god idé att sopa köksgolvet dagligen för att förhindra att smuts sprider sig till övriga delar av bostaden.

Vill du att vi städar oftare hemma hos dig? Kontakta oss

Veckostädning

En gång i veckan städar du bostaden lite mer noggrant. Genom att dammsuga en gång i veckan förhindrar du att det bildas dammtussar som driver omkring. Damm drar förvisso inte till sig bakterier eftersom det är så torrt, men det kan vara ett problem för allergiker och astmatiker. Dessutom är det så klart trevligare när bostaden är dammfri.

Skura eventuellt av golven efter att du dammsugit också, i varje fall i kök och badrum. Badrummet och köket bör rengöras mer grundligt. Rengör alla speglar.

En gång i veckan får du även damma av alla öppna ytor och hyllor. Damma av och torka ur köksmaskiner som du inte gör rent varje dag, till exempel mikron. 

Visste du att Städarna kan hjälpa till med städningen i Göteborg (och många fler städer)?

Torsdag är en bra städdag

Om man nu ska städa noggrant en gång i veckan, vilken dag är bäst att städa på? Många tycker att torsdag är en bra städdag. Då kan vi städa undan all smuts som hunnit samlas under veckan. Det blir rent och fint i bostaden inför helgen. Genom att städa på en torsdag har du helgen helt fri och kan koppla av utan några tråkiga ”måsten”.

Putsa fönster

Mer detaljerad städning en gång i månaden

Att putsa fönster är något som är lämpligt en gång i månaden. Oftare än så behövs det sällan. I samband med att du tvättar fönstren är det smart att göra rent persienner och gardiner så att smuts inte hinner samlas och gro in.

En gång i månaden är det också bra att ta för vana att gå igenom kylskåpet lite noggrannare och slänga mat som blivit över.

Storstäda med jämna mellanrum

Då och då behöver du även storstäda bostaden, kanske en gång i halvåret. När du storstädar tar du dig an utrymmen som annars inte ingår i en vanlig veckostädning. Hit hör till exempel:

 • Rengöra köksfläkten
 • Torka ur alla kökshyllor och skafferiet
 • Frosta av frysen, torka ur den och damma av ovanpå den
 • Tvätta gardiner
 • Rensa under diskon
 • Rengöra tvättmaskinen
 • Rengöra inuti ugnen
 • Städa ur skrubbar och garderober
 • Slänga eller ge bort sådant du inte vill ha kvar
 • Lämna in mattorna för tvätt

Ett tips när du ska storstäda är att fokusera på ett rum i taget. Då känns städningen plötsligt mer hanterbar och du riskerar inte att glömma någon del av bostaden.

Att städa kan vara kul!

Drar du dig för att städa? Du är inte ensam. Istället för att skjuta på städningen så att det bara hinner bli värre är det bara att ta tjuren i hornen och sätta igång.

Vill du ha ett tips för att det ska kännas lite lättare? Ha roligt när du städar! Slå på stereon och rocka loss när du dammar. Kanske kan du göra det till en utmaning att få lite träning också medan du städar? Om ni är flera i hushållet kan det bli extra roligt.

Sätt gärna upp en belöning som mål med städningen (särskilt storstädningen) så har du något att se fram emot. Kanske en middag på stan eller biokväll med familjen eller kompisarna? Räkna med att det går snabbare att städa då!

Tips för att underlätta städningen

Att städa och storstäda är kanske inte det roligaste man kan göra. Ändå är det nödvändigt för att hålla hemmet rent. Arbetet blir mycket enklare om du följer några enkla tips för att underlätta städningen.

 • Torka upp på en gång: När det gäller städning underlättar det om du tar bort efter dig på en gång. Om du lagar mat i köket och spiller lite på spisen krävs det nästan ingen energi alls för att torka rent direkt. Om du istället väntar ett par dagar gror smutsen in och det blir svårare att städa upp. 
 • Plocka upp lite varje dag: Det är mycket lättare att städa lite varje dag än att ta hand om allt när du storstädar. Du kan plocka upp glasen från soffbordet eller strumporna från golvet nästan i farten. Ta för vana att alltid plocka upp något så märker du ganska snart att det inte längre finns så mycket att städa undan.

Ordna med förvaring: Få saker är mer frustrerande än saker som ligger lite här och var och skräpar. Det är lätt hänt att bostaden fylls med prylar, även om du är ordningsam. Problemet uppstår ofta när det inte finns några bra förvaringsmöjligheter i bostaden. Så behöver det inte vara. Det finns smarta förvaringslösningar som inte kostar allt för mycket. Förvaringsboxar under sängen, lådor som kan placeras ovanpå garderoben och krokar på dörren är bara några av de många lösningar som finns för att det ska vara lättare att hålla ordning och reda hemma.