Städarna har klarat Breakit Impact Challenge

Vi antog utmaningen att bli mer klimatsmarta på 30 dagar!

Bli klimatsmart på 30 dagar – Vi är på utmaningen!

Vad är Breakit Impact Challenge? En digital bootcamp som går ut på att göra det nya näringslivet klimatsmart – och på sikt klimatneutralt.

Första utmaningen
Den här veckan har vi checkat av tre punkter för utmaningen i steg 1. Vi på Städarna reser mycket inom våra uppdrag – detta har vi kartlagt och idag rör vi oss ca. 3 varv runt jorden i bil per månad – tur att vi är igång och jobbar för att minska detta! ?

Utöver det så har vi även pratat med våra medarbetare för att se över hur de tar sig till och från jobbet. Många vill vara delaktiga och påverka och kan därför tänka sig att allt oftare hoppa upp på cykeln! För att hjälpa dem ska vi arbeta för att framtida kontor underlättar för våra tappra medarbetare genom sin placering, möjligheter till dusch, omklädning samt förvaring. Därtill ska vi även se till att fler cyklar köps in till kontoren – för att hjälmarna vi redan har ska få några kompisar! ?

Sist men inte minst har vi utvecklat vår Resepolicy – med den ska vi märkbart se till att minska våra utsläpp genom att bl.a. samordna våra resor i större utsträckning och fortsätta ta så många samtal vi kan virtuellt för att minska vårt resande! ?

Andra utmaningen
Utmaning nummer 2 är avklarad!!! Fyra punkter stod på agendan denna veckan. Vi började med att kartlägga de stora energibovarna ute på kontoren. Vi har ingen stor elförbrukning idag och är faktiskt bra på denna punkt! LED-lampor & bra energisnåla vitvaror ska vara prioriterat – men har vi andra på lager så byter vi inte ut de bara för att! I slutet av veckan tog vi även hjälp av en klimatrådgivare för att se om vi kan ha missat något – men han gav oss en guldstjärna för vårt fina förarbete ⭐️

Det stora projektet under veckan var att se över våra elavtal & göra om dessa till gröna elavtal! ✅ För de flesta kontoren kunde vi inte aktivt byta då elhyran ingår i lokalhyran – MEN självklart har vi kontaktat våra hyresvärdar och uppmuntrat dem till att byta till grön el Sophantering låg näst på tur, och nu är vi i full gång med att sopsortera ute på våra kontor! Så bra & fina lösningar vi har fått upp i veckan – BRA JOBBAT GÄNGET! ♻️Sista & kanske den mest utmanande punkten för vissa – köttet. Framöver ska vi ha vegetariska val som standard när vi bjuder på mat. Dock vill vi inte tvinga folk till vad de äter – så man ska självklart kunna välja andra alternativ också om man efterfrågar det.

Tredje utmaningen

Där har vi även checkat av den 3:e utmaningen i Impact Challenge! Denna vecka har våra leverantörer fått möta heta stolen och tre punkter har vi i tur & ordning checkat av?

Vi inledde veckan med att se över våra största leverantörer – i ordningen hur mycket vi spenderar på dem! Inte helt oväntat kom Packoplock (leverantör av städ- & kontorsmaterial) på första plats. Tätt följt av Autoplan (hantering av våra bilar) samt våra leverantörer av tjänstepension till våra medarbetare. Efter en närmare koll på dessa så blev vi positivt överraskade av att de alla har ett miljöarbete som vi kan ställa oss bakom! Självklart finns en del saker som kan putsas på framåt vilket också var punkt tre att checka av – studera närmare & vad kan vi göra? – men vi vill ge de en klapp på axeln för sitt arbete!?

Slutligen har vi formulerat ett kort leverantörspolicy för att försäkra oss om att vi framåt kommer att inkludera hållbarhet när vi utvärderar leverantörer och inte bara pris! Detta återspeglas även i det formulär som nya leverantörer kan fylla i för att få bli ny leverantör till oss (https://www.stadarna.se/leverantor/) ✅

Fjärde utmaningen

Näst sista veckan är avklarad, och detta var verkligen vår vecka! Temat var att ”klimat-tweaka” affärsmodellen och gjordes genom att checka av 3 punkter.

Först ut var att få med ledningsgruppen på noterna. Som tur är hade vår ledningsgrupp ett strategimöte för ett par veckor sedan där fokus bland annat låg på vår hållbarhetsstrategi framåt. Reslutatet blev att vi skrotade vårt hållbarhetsarbete till förmån för vårt självklarhetsarbete! ?

För ett par veckor sedan satte sig vår projektledare ner och skissade upp vår värdekedja för att se var vi kan göra störst klimatpåverkan. Tur var väl det, eftersom detta var punkt nummer två för veckan! Detta kommer vi även tillsammans att jobba vidare med under vår konferens som har temat…….hållbarhet! (Eller självklarhet, som vi kallar det!) ? Läs mer om vårt Självklarhetsarbete ->

Sista punkten för veckan var att identifiera konkreta åtgärder där vi kan påverka våra kunder, eller andra intressenter, att göra val som är bättre för klimatet. Vi jobbar starkt med vårt projekt Minska mil i bil. Genom att på allvar genomföra åtgärder som har en positiv inverkan på klimatet så ger vi våra nuvarande och framtida kunder ett val av leverantör att vara stolta över! Vi hoppas även att vi på sikt kan få med våra branschkollegor på samma resa för en renare jord! ???

Femte och sista utmaningen!

Så har Breakit Impact Challenge nått sitt slut och vi kan glatt meddela att VI KLARADE DET! ?

Det har varit 5 till och från riktigt tuffa veckor, men tillsammans har vi tagit oss igenom detta och vi känner oss riktigt stolta!

Sista utmaningen gick ut på att först beräkna vilka utsläpp som Städarna Sverige ger upphov till, och därefter klimatkompensera för detta! För vår räkning innebar detta utsläpp på 7,7 ton koldioxid (beräkningsperiod 2018) som vi nu har klimatkompenserat för via certifierade projekt hos GoClimateNeutral! Läs om deras klimatprojekt här: www.goclimateneutral.org/our_projects ?✅

I längden vill vi försöka göra nytta på riktigt och bidra på andra sätt än att kompensera för att få fortsätta använda vår planet – det tycker vi är mer självklart!??

Utöver utmaningen har vi även ett projekt som heter Minska mil i bil.

Det går ut på att vi ska halvera våra mil i bil.

Miljö

Vi kommer minska vår miljöpåverkan med 50% redan från 1 september. Vi vill nu ta vårt ansvar och bevisa att man kan bedriva ett hållbart städbolag utan att vara beroende av bil som transportmedel. Det är inte bara en vision utan vi kommer göra en konkret förändring i vår verksamhet redan nu. Vi har endast en planet och vi har med inspiration från Greta Thunberg valt att satsa på den.

Arbetsmiljö

Vi är ett bolag som tar det systematiska arbetsmiljöarbetet på allvar. I samband med vårt miljöprojekt kommer vi satsa stora resurser på att optimera vår schemaläggning på ett hållbart sätt. Det innebär att både miljö och arbetsmiljö kommer gå hand i hand

Rekrytering

Genom att vi minskar vårt bilberoende och istället använder miljövänliga alternativ kan vi anställa fler personer utan körkort. Eftersom vi har stora tillväxtambitioner är det otroligt viktigt för oss att kunna anställa duktiga medarbetare. Genom detta projekt öppnar vi dörren för att kunna anställa fler stjärnor som saknar körkort och kan göra en samhällsinsats genom att erbjuda jobb som står långt från arbetsmarknaden.

Miljöparad

Den 24 Augusti anordnade Städarna i Motala ett miljövänligt cykeltåg från torget i Motala Centrum till Råssnäs för att visa att man kan bedriva en hållbar verksamhet utan att vara beroende av bil.

Det var startskottet för Städarna och nästa stad att anordna miljöparad är Jönköping