rengöra diskmaskin

Tips för att rengöra en diskmaskin

Diskmaskinen är kanske den absolut mest använda maskinen i ett hushåll. Är ni en stor familj kanske det till och med går flera diskar om dagen. För att din maskin ska hålla länge och för att disken ska bli ordentligt ren krävs det att du rengör din maskin regelbundet. I den här artikeln går vi igenom hur du rengör din maskin steg för steg, hur du får bort dålig lukt och tips på hur du undviker att behöva städa din maskin allt för ofta.

 

Hur ofta du bör rengöra din diskmaskin

För att din diskmaskin ska hålla så länge som möjligt behöver den båda underhållas och rengöras. Det bästa är att rengöra den ungefär fyra gånger per år. Ett tips är att göra rent den ordentligt en gång per säsong. Det schemat för att du med säkerhet vet du att du tar hand om din diskmaskin regelbundet.

Om du plötsligt upptäcker att din disk inte blir riktigt ren efter en disk, eller om din maskin börjar att lukta illa, är det en indikation på att du bör rengöra den. Händer det utöver de rekommenderade fyra rengöringstillfällerna per år bör du alltså rengöra din maskin oftare än så.

Utropstecken med hjärta

Hur du rengör din diskmaskin – steg för steg

Det kan kännas både krångligt och tidskrävande att rengöra din diskmaskin men om du vill att den ska hålla länge, så att du också slipper köpa en ny, behöver den få sig en ordentlig rengöring mellan varven.

För att snabbt och smidigt rengöra din diskmaskin ordentligt följ dessa enkla instruktioner steg för steg:  

 1. Börja med att tömma hela diskmaskinen och kör sedan det programmet med den högsta möjliga värmen. 
 2. Se till att du använder ordentlig skyddsutrustning när du rengör maskinen. Det är bra att använda handskar för att skydda dina händer mot rengöringsmedel. Ett ytterligare tips är att täcka in golvet runt omkring maskinen för att skydda det mot vatten, smuts och rengöringsmedel under tiden då du arbetar.
 3. När programmet är klart tar du ut alla lösa delar i diskmaskinen som till exempel filtret i maskinen och besticklådan. Rengör de lösa delarna i diskhon med vanligt handdiskmedel och varmt vatten.  
 4. Använd en liten borste för att komma åt alla mindre områden inuti maskinen. Rengör alla gummilister med såpa eller utspädd ättika. 
 5.  Se till att rengöra spolarmarna då det där lätt fastnar gamla matrester. Du kan behöva använda något så litet som en tändsticka för att få bort allt skräp.
 6. Glöm inte att också rengöra själva ramen av diskmaskinen. Där kan det lätt samlas smuts när du fyller maskinen med smutsig disk. 
 7. För att få bort eventuella kalkavlagringar kan du använda antingen citronsyra eller ättika. Placera det du föredrar i diskmedelsfacket och kör igång ett kort program. När maskinen har gått klart kan du torka ur den med en fuktig svamp.  
 8. Sist, men inte minst, glöm inte bort utsidan av maskinen! Det sista steget är att också göra rent själva utsidan eller framsidan av maskinen. Det är tråkigt att ha en ren maskin som utifrån ser smutsig ut. Rengör med en fuktig trasa och använd ett rengöringsmedel om du hittar några jobbigare fläckar. 
vinäger i diskmaskinen

Hur du får bort dålig lukt från din diskmaskin

Ett tecken på att din diskmaskin behöver rengöras är att den luktar illa – även efter att du har kört ett program. Ett effektivt sätt att hantera just dålig lukt är genom att använda ättika. Ättika tar bort lukt men rengör också fetter. Placera cirka en deciliter ättika i botten av din diskmaskin och kör sedan ett varmt och långt program. Om du inte gillar lukten av ättika kan du istället också använda citronsyra.

Hur du gör för att slippa rengöra diskmaskinen så ofta

Du kan också ta till knep för att slippa rengöra din diskmaskin allt för ofta. Det är också ett bra sätt att ta hand om maskinen så att den håller länge. Här är våra bästa tips: 

 • Lämna diskmaskinen öppen efter ett program är klart. Disken kommer då att torka snabbare och det gör det svårare för bakterier och mögel att börja växa i maskinen. 
 • Spola och skrapa bort matrester från tallrikarna innan du stoppar in dem i maskinen. För mycket matrester kan göra att de fastnar och tillslut ruttnar och skapar en dålig lukt i maskinen. 
 • Kör då och då ett tomt program på hög temperatur. Det ger diskmaskinen en chans att rengöra sig själv istället för din disk. 
 • Använd inte för mycket diskmedel då det kan skada din maskin. Följ manualen på förpackningen du har hemma för att se hur mycket du bör använda så att det blir en lagom mängd.