Rutavdrag – så fungerar det!

Att hålla hemmet rent och snyggt är en viktig del av våra liv, men det kan också vara en tidskrävande och tråkig uppgift. Lyckligtvis finns vi här och erbjuder dig en mängd olika tjänster som omfattas av rutavdraget. Låt oss ta en titt på hur det fungerar och hur du kan dra nytta av det!

Hus med trädgård

Vad är rutavdrag?

Rutavdraget är en skattereduktion som infördes i Sverige för att främja hushållstjänster och därigenom bidra till att öka sysselsättningen i landet. Det är också en del av regeringens satsning på att minska svartarbete. Genom att erbjuda ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster, kan fler privatpersoner ha råd med dessa tjänster och därmed minska risken för att anlita oseriösa aktörer som inte betalar skatt.

Vilka tjänster omfattas av rutavdraget?

Rutavdraget omfattar många olika hushållsnära tjänster såsom hemstädning, flyttstädning, fönsterputs, trädgårdsarbete, tvättning, snöskottning och mycket mer. Det finns dock vissa begränsningar för vilka tjänster som omfattas av avdraget. Reparationer och underhåll av bostaden såsom målning eller städning av pool är exempel på tjänster som inte omfattas av rutavdraget.

Hur mycket får jag i rutavdrag för hemstädning?

Rutavdraget för hemstädning är 50% av arbetskostnaden, med ett maxbelopp på 75 000 kronor per person och år. Det innebär att om du exempelvis betalar 5000 kronor för hemstädning under ett år, kan du dra av 2500 kronor i rutavdrag. Branschstandarden är att priser alltid anges efter rutavdraget!

Det är också viktigt att komma ihåg att rutavdraget endast gäller för arbetskostnaden, vilket innebär att materialkostnader och andra kostnader såsom framkörningsavgift inte omfattas av skattereduktionen.

Flyttkartonger - flyttstädning

Hur ansöker jag om rutavdrag för hemstädning?

En vanlig missuppfattning är att det är kunden själv som måste ansöka om rutavdraget, men det är faktiskt företaget som ansöker om avdraget på din vägnar. Detta innebär att du som kund inte behöver oroa dig för att lämna in några papper eller göra några specifika ansökningar för att få rutavdraget.

När du anlitar en auktoriserad städfirma eller städhjälp för att utföra städning i ditt hem, kommer de automatiskt att ansöka om rutavdrag på din faktura. Detta betyder att kostnaden för tjänsten minskar med upp till 50% och att du som kund enbart betalar för den återstående delen.

Soppborste

Vilka villkor måste uppfyllas för att få rutavdrag?

För att få rätt till rutavdrag måste vissa villkor uppfyllas. 

  • Du behöver vara minst 18 år fyllda och ha varit obegränsat skattskyldig under året. Detta innebär att du måste ha betalat skatt i Sverige och ha varit bosatt i landet under hela året.
  • Tjänsten måste utföras i din bostad eller på tomten runt omkring bostaden. Det innebär att du inte kan dra av kostnader för arbete som utförs på annan plats, såsom kontor eller affärslokaler.
  • Du behöver betala med elektronisk betalning, till exempel via faktura eller swish. 
  • Företaget du anlitar måste ha F-skattsedel, vilket innebär att de betalar skatt på sina inkomster. 
  • Företaget måste redovisa kostnaderna för tjänsten på sin faktura till dig.
Golvmopp

Vilken form av bostad gäller rutavdraget?

Rutavdraget gäller för alla typer av bostäder, oavsett om det är en villa, en lägenhet, ett radhus eller din fritidsbostad. 

För att vara berättigad till rutavdraget måste du också vara bosatt i bostaden samt äga eller hyra den. Detta innebär att om du hyr ut din bostad och inte själv bor där, kan du inte använda rutavdraget för de hushållsnära tjänster som utförs medans hyresgästen varit bosatt där. Däremot kan du exempelvis boka en storstädning eller flyttstädning när hyresgästen flyttat ut och du nyttjar din bostad igen.

Det finns dock vissa undantag! Om du till exempel äger en fritidsbostad som du använder för eget bruk under en viss tid varje år, kan du få rutavdrag för de hushållsnära tjänsterna som utförs under den perioden.

Sammanfattningsvis gäller rutavdraget för alla typer av bostäder, så länge som det arbete som utförs är hushållsnära och utförs i eller i närheten av bostaden. Det är dock viktigt att kontrollera de exakta reglerna och villkoren för rutavdraget för att se till att du är berättigad till avdrag för de tjänster och arbeten som ska utföras.

Hur vet jag hur mycket rutavdrag jag kan använda?

Du behöver själv hålla koll på hur mycket du har utnyttjat av ditt avdrag under året, eftersom det finns en årlig gräns för hur mycket du får dra av. För att få en mer detaljerad översikt över vad som gäller för rutavdraget och om du har rätt till det kan du besöka Skatteverkets hemsida eller kontakta dem direkt för att få hjälp och råd.

Hemstädning som löneförmån

Att erbjuda hemstädning som en löneförmån till anställda kan vara ett sätt att öka motivationen och trivseln på arbetsplatsen. Det kan också hjälpa till att underlätta för anställda som har en hektisk livsstil och begränsad tid att ta hand om hushållsarbete. Läs mer om hur städning som löneförmån fungerar här!

Rutavdrag
Gäller rutavdrag på alla era städtjänster?

Alla tjänster som Städarna erbjuder privatpersoner är rut berättigade förutom dödsbostädning.

För vilka tjänster får man göra rutavdrag?

Grundidén är att man får göra rutavdrag för enklare städtjänster så som hemstädning, storstädningar samt flyttstädningar. Du får i dag inte göra rutavdrag för exempelvis avancerad städning såsom golvboning och städning av pooler.

På vilket år hamnar mitt rutavdrag?

Ditt rutavdrag hamnar på det år som betalningen görs. Det vill säga om du har städning i november 2022, får fakturan i december men betalar den 1 januari 2023 så går ditt rutavdrag på 2022 års pott. Fler frågor om rutavdraget? Läs mer här.

Hur många procent ligger rutavdraget på när det gäller städning?

Av den totala arbetskostnaden betalar du 50% och får 50% i rutavdrag. Det är branschstandard att priser anges efter rut.

Vad händer om jag inte har rutavdrag kvar?

Om du har beställt en tjänst och det visar sig att du inte har något rutavdrag kvar så blir du betalningsskyldig för den del av avdraget du inte har rätt att få. Se våra villkor.

Måste jag äga fastigheten för att få göra rutavdrag?

Du behöver inte äga bostaden för att få göra rutavdrag, däremot behöver du ha använt bostaden som boende. Det innebär att du även kan göra rutavdrag för kortare boende, såsom städning i en stuga du hyr under semestern. Är du osäker för vad som gäller för just din bostad? Kontakta Skatteverket

Får man rutavdrag för städning av en hyresrätt?

Absolut. Så länge det räknas som din bostad så får du begära rutavdrag för städning av din hyresrätt!

Hur mycket rutavdrag får man göra?

För bästa hjälp kring beräkning av rutavdraget rekommenderar vi dig att gå in på Skatteverkets hemsida.

Får man göra rutavdrag om man är pensionär?

Om man är pensionär får man absolut göra rutavdrag för våra tjänster! Du får göra rutavdrag för 50 procent av arbetskostnaden och maximalt 50 000 kronor per person och år.

Hur vet jag om jag har rätt till rutavdrag?

För att få rutavdrag behöver du vara äldre än 18 år och betala skatt i Sverige. Rutavdraget är ett avdrag på din skatt och du kan aldrig få mer i rutavdrag än vad du betalar i skatt. För att få rutavdrag behöver även tjänsten vara utförd och betald. Är du osäker för vad som gäller för just din bostad? Kontakta Skatteverket

Hur mycket rut har jag kvar?

Du kan logga in på Skatteverkets hemsida för att veta om ditt rutavdrag är slut eller hur mycket du har förbrukat här.

Får man göra rutavdrag för städning av ett dödsbo?

Nej, man får inte göra rutavdrag för städning av ett dödsbo.