Illaluktande skor? Så blir du av med dålig lukt!

Illaluktande skor kan vara riktigt otrevligt. Du tar av dig skorna och plötsligt fylls rummet med en vidrig stank. Är det flera personer i rummet blir det lätt pinsamt. Tack och lov finns det flera effektiva sätt att undvika dålig lukt i dojorna – och bli av med lukten om den redan uppstått. Vi har här samlat våra bästa knep för att hålla skorna fräscha på insidan.

 

Därför luktar skor illa

Har du märkt att vissa skor börjar lukta illa snabbare än andra? Det som orsakar dålig lukt i dina skor är en kombination av svett och bakterier. Vi har alla en viss mängd bakterier på oss, helt naturligt. Dessa bakterier hjälper till att hålla skadliga bakterier och andra inkräktare på avstånd.

Under dagen svettas du alltid en aning, även om fötterna. Dina fötter har runt 250 000 svettkörtlar. Är skorna tätslutande stannar svetten kvar i skon till dess att du tagit av dig dem. Därför tenderar vissa skor att lukta sämre än andra.

När svett och bakterier kommer i kontakt med varandra börjar bakterierna bryta ner svetten. Effekten blir att det bildas olika former av illaluktande syra i skorna. Äckligt!

Det kan bildas flera sorters syror när bakterierna blandas med svett, bland annat:

  • Metaniol: En svag syra som påminner om ost.
  • Ättikssyra: Kallas även för ättika. Luktar som vinäger.
  • Smöryra: En trögflytande vätska som luktar mycket illa. Påminner om rutten kål.
  • Propansyra: En syra med en ganska speciell lukt. Påminner också om rutten kål.

Så undviker du dålig lukt

Det bästa är så klart om dålig lukt aldrig hinner uppstå i dina skor. Det finns flera saker du kan göra för att undvika att skorna blir illaluktande.

Använd mer än ett par skor

Om du alltid använder samma skor hinner de kanske aldrig riktigt torka mellan varven. Den fukt (svett) som samlas i skorna blir mer eller mindre permanent. Med tiden ackumuleras mängden illaluktande syror i skorna i takt med att bakterierna bryter ner svetten.

Ta för vana att varva minst två par skor. Välj gärna skor som har god ventilation och som är tillverkade i ett material som kan andas. Ställ skorna på ett torrt ställe med god ventilation när du inte använder dem. Undvik att ställa in de använda skorna i skoskåpet på en gång.

Byt sulor

Att byta sulor är ett enkelt sätt att hålla skorna torra och fria från lukt. Det finns olika slags sulor att köpa till skorna, till exempel lädersulor eller tygsulor. Vissa sulor har aktivt kol som motverkar dålig lukt. Poängen med att använda extra sulor är att du kan plocka ut dem ur skorna direkt efter användning. De torkar då ganska snabbt, speciellt om du lägger dem på ett element. Dessutom är det både lätt och billigt att köpa nya sulor ifall de blir solkiga.

Torka ur skorna med tidningspapper

Ibland blir skorna fuktiga av annat än svett. En promenad en regnig dag eller en löprunda i skogen kan göra att dina skor blir genomblöta. Då är det viktigt att de får torka rejält innan nästa användning. Stoppa i en bit tidningspapper i skorna direkt efter att du tagit av dig dem. Låt pappret ligga i ett tag för att suga åt sig den värsta vätan. Efter en stund tar du ut tidningspappret och låter skorna torka klart med naturlig ventilation.

Håll fötterna rena

Även om våra fötter mår bra av de naturliga bakterierna som finns på huden är det viktigt att hålla fötterna rena. Det behövs ingen överdriven fothygien men ta för vana att tvåla in fötterna när du duschar. Då avlägsnar du gamla illaluktande syror som bitit sig fast i huden. Kom ihåg att torka av fötterna noga innan du tar på dig skorna. Lufta dem gärna en stund också. 

Glöm inte strumporna

Om du använder skor utan strumpor bildas det lättare svett i skon. Strumporna hjälper till att hålla skorna torra. Dessutom kan du lätt byta strumpor en gång under dagen för att motverka att dålig lukt hinner bildas.
Vissa strumpor är bättre än andra. Välj kvalitetssockor, gärna av naturmaterial som bomull eller ull. Just ull är ett underskattat material som har utmärkta egenskaper i fuktiga miljöer. Det finns även bambustrumpor som motverkar svett.
Sist men inte minst bör du se till att tvätta dina strumpor på rätt sätt. Det räcker ofta med 40 grader, men har du problem med dålig lukt kan det vara värt att pröva att tvätta dem i 60 grader för att ta död på alla bakterier.

Så blir du av med dålig lukt

Även om vi håller god hygien och följer ovanstående tips på hur man håller dålig lukt borta råkar ändå de flesta ut för illaluktande skor då och då. Det finns flera beprövade sätt att få skorna att lukta gott igen.

Tvätta skorna i tvättmaskin

Det är inte alla skor som tål tvättmaskin men många tygskor och vissa löparskor gör det. Kör skorna på ett skonsamt program med låg temperatur. Följ skotillverkarens instruktioner! Bakterierna dör förvisso inte vid låga temperaturer men de flesta bakterierna sköljs ändå bort tillsammans med smuts och avlagringar. 

Bikarbonat mot dålig lukt

För att motverka de illaluktande syrorna i skorna kan du lägga i något basiskt. De flesta av oss har bakpulver eller bikarbonat hemma. Strö en matsked i varje sko och låt det verka över natten. Vi föredrar bikarbonat framför bakpulver eftersom det är renare.

Talk eller babypulver

Talk och babypulver har en utmärkt förmåga att suga upp fukt. Strö något dessa pulver i skorna innan användning. Ifall du svettas mycket kan du även pudra fötterna med talk eller babypulver för att motverka svett.

Bada skorna i ättika

Om inget annat fungerar kan du behöva lägga skorna i ett ättiksbad i några timmar. Blanda två deciliter ättika i en balja med vatten. Lägg i skorna i badet och se till så att vätskan tränger in i tyget. Därefter sköljer du ur skorna med rent vatten eller så tvättar du dem i tvättmaskin. OBS! denna metod ska bara användas med skor som tål vatten!