5 oanade kopplingar mellan din hälsa och ett välstädat hem

Visste du att städning och välmående hör ihop? Tro det eller ej, men för att skapa en stadig grund att stå på, bör du börja med att ha rent både hemma och på jobbet. Det bästa är att du inte behöver göra det själv. 

Vi är nog många som kan skriva under på att det är bra mycket enklare att få idén att börja träna eller att sätta igång med en ny fysisk aktivitet, än det är att faktiskt skrida till verket. Tänk om det skulle kunna vara lite lättare att knyta på sig de där skorna? Eller så har du gått och funderat på att börja meditera, eller testa någon ny mindfulnessövning för att få myrorna i hjärnan att slappna av? 

Men så kommer du inte till skott… Men faktum är att nyckeln till välmående kan vara närmare än du tror. Börja titta runt omkring dig. Ligger högar med hemarbete framme? Är tvättkorgen överfylld och lever dammråttorna likt tonåringar som fått sin första föräldrafria helg? I så fall vet du var du ska börja, för att öka sannolikheten att du når de där välmående-målen. Det är dags att boka städning!

Det här kan vara den nystart du behöver

Varje dag vänder vi blad och har möjlighet att börja blankt med nya val och vanor. Därför kan det vara en god idé att satsa på att ha det städat runt omkring sig, både där hemma och på arbetsplatsen. Undersökningar visar att städning och välmående har en stark koppling. Faktum är att en ren, ordningsam och fräsch omgivning minskar både stress och skapar lugn och sinnesro. 

Hem- och arbetsmiljöer som är stökiga kan, enligt forskning, bidra till att folk känner sig stressade, oroliga och lättare irriterade. Mindre blir gjort och de flesta av oss kan säkert relatera till den där krypande känslan av att något inte känns helt hundra. 

Går du i tankar om att öka ditt välmående? Se till så att du står på en stadig grund, både hemma och på jobbet och puts väck med en hel del ångest och oro! 

 

5 oväntade kopplingar mellan din hälsa och ett välstädat hem

Röra slukar uppmärksamhet

Tänk dig själv om du sitter och försöker fokusera tankarna på något viktigt samtidigt som papper, pärmar och oreda vältrar sig runt dig. Plötsligt tappar du fokus från uppgiften för att något annat når ditt synfält och så lägger du din energi och uppmärksamhet på helt fel sak. 

.

Stök kan skapa onödiga konflikter

Motsatsen till sinnesfrid är stök och det finns kanske en anledning till att mindfulness oftast inte utövas i stökiga miljöer. Att arbeta och leva i stök är enligt forskning en av vanlig anledning till ilska och frustration. Det i sin tur gör att det lättare skapas konflikter mellan människorna som befinner sig mitt i röran.

Den som är förälder känner säkert igen hur irritation kan uppstå när man kommer hem till ett stökigt hem och tonåringar som inte plockat upp efter sig. Eller ännu värre, när din parter beter sig precis som en sådan tonåring. Samma princip gäller på jobbet. För att skapa sinnesro är det viktigt att man har det städat på företaget. Samma sak gäller i kärleksrelationer, där bråken om städning punktligt infinner sig precis i takt med att den vildaste nyförälskelsen lagt sig.

Stök minskar kreativitet och produktivitet

Vi alla känner säkert igen känslan av att mötas av helgens stök som fått leva kvar lite för länge i hemmet. Man kan bli trött bara av att slänga ett öga på den proppfulla diskhon och vill vända på klacken så fort man ser tvättbergen runt om i hemmet. Precis likadant är det i arbetsmiljön. Om den är stökig och rörig får det liknande effekt. Arbetsplatser som inte är städade bidrar till att de anställda minskar både kreativitet och produktivitet, vilket ju är två ledord till framgångsrika företag. 

Att skjuta upp städningen kan ge stresspåslag

När det är stökigt i hemmet är det lätt att det blir stökigt i själen. Har du stökigt hemma och tänker på att du egentligen behöver städa, så tar det mycket energi och påverkar din koncentration. För vissa personer påverkar det så mycket att de får ett lågintensivt stresspåslag. Det är egentligen inte så konstigt när man tänker på hur viktigt det är med ljus, ljud och ordning för att må bra. Såklart att det motsatta faktiskt har en negativ effekt också. Att ha ordning och städat hemma är med andra ord lika viktigt för trivseln som att ha rätt ljus, rätt inredning och harmoni. 

Smuts och ångest hör ihop

Stökiga, smutsiga och röriga miljöer skapar ångest. Inte minst för att det är lätt att tappa bort viktiga tillhörigheter, vilket i sin tur resulterar i stress och obekvämlighet. Att behöva leta efter viktiga prylar i en rörig miljö är en ångestfaktor för många människor.