wettex

Wettex – Succétrasan som finns nästan i varje hem

En idé som föddes och som tillverkades i en köttkvarn för att sedan flyga upp i rymden.
Och nu finns den i stort sätt i varje hem i Sverige. Fulla med matrester, vin och damm har vi nog kastat åtskilliga trasor i papperskorgen.

I Sverige är användandet av disktrasan enormt. Även i Tyskland, Finland, Japan och Grekland är användandet stort. Den är även på intåg i Sydkorea och den är på väg att lanseras i andra delar av Asien.
I USA finns det många varianter men där är det vanligast att använda papper. I vårt grannland Norge används det också en virkad variant.

När man pratar om svenska uppfinningar så är det oftast skiftnyckeln och dynamiten som man pratar om. Att denna lilla oansenliga duk inte kan få vara med. Denna produkt som i dagens miljömedvetna samhälle borde få en plats. Dessa dukar som hållit rent på många diskbänkar, middagsbord och alla tänkbara ytor. En produkt som idag är standard i inredningsbutiker och som ges bort av städföretagen som reklam.

Återanvänd och återvinn
Disktrasan en komposterbar och återvinningsbar produkt eftersom den är tillverkad av cellulosa och bomull kan den läggas i komposten eller återvinnas som wellpapp.
Innan du återvinner trasan kan du återanvända den. Kör disktrasan i 60 graders tvätt så blir den ren och den går att använda flera gånger om. Tills den faller isär.

Historia
Historien börjar med ingenjör Curt Lindqvist i Norrköping. Curt tröttnade på dåtidens torkdukar i linne. De hade dålig uppsugningsförmåga och torkade inte upp allt spill ordentligt.

Curt jobbade på en fabrik som tillverkade tvättsvampar och korvskinn. Materialet de använde var cellulosa, som utvinns ur träden. Ett helt organiskt material. Han ville få en trasa som hade tvättsvampen egenskaper när det gäller uppsugningsförmågan.

Curt tog hjälp av sina barn. Han stoppade tvättsvampar i en köttkvarn och barnen fick veva för glatta livet. Sedan plattades massan ut och torkades. Så långt allt gott. Men han behövde något bindningsmedel som höll ihop massan. Lösningen de kom fram till var att blanda massan med bomull.

Företaget han jobbade på ägdes av Kooperativa förbundet. Där gjorde de tester och blandade materialen till en deg som kavlades ut och gräddades i stora ugnar.

Precis på samma vis går det till idag när de tillverkar disktrasor. Fast i industriell skala. Tillverkningen av disktrasor ligger än idag i Norrköping och en fabrik finns i Tyskland. Patentet har för länge sedan gått ut. Men ingen har plockat upp produktion då uppstart är både dyrt och komplicerat.

Namnet Wettex kom Curt´s fru Margareta Lindqvist på. Orden “wet textile” drogs ihop till “Wettex”. Alla diskdukar som finns att köpa på marknaden som är styva när man köper dem härstammar från Curt´s idé.

Curt blev inte rik på sin uppfinning. Han blev erbjuden 1 miljon från KF som ägde fabriken för sin uppfinning. 1 miljon var mycket pengar på 50- talet. Men som det verkar så tog han aldrig emot några pengar. Han var en petig person som ville göra rätt för sig.

Projektet blev ju en stor succé. Födelsen av disktrasan. Det kunde ha blivit en ännu större succé. På 60-talet fick amerikanska NASA höra talas om disktrasan. De tänkte sig att materialet skulle vara perfekt som isolering till rymdskeppen då materialet absorberar fukt så bra.

Curt gick in och ställde sig i fabriken för att få fram den rätta gråa nyansen som NASA bett om. Efter detta kom meddelandet. “Nu är din trasa i rymden”. Men då materialet tyvärr också är väldigt torrt och då lättantändligt blev det bara en resa för disktrasan i rymden.

Åsa Kax och Anna-Karin Murén har skrivit boken Käraste disktrasa där de berättar historien om Curt Lindqvist och hur disktrasan blev till.

Så glöm inte bort denna lilla duk som hjälpt oss så ofta vid matborden. Disktrasa, diskduk eller svampduk. Kärt barn har många namn.