Wettex – Succétrasan som finns i nästan varje hem

En idé som föddes och som tillverkades i en köttkvarn för att sedan flyga upp i rymden.
Och nu finns den i stort sätt i varje hem i Sverige. Fulla med matrester, vin och damm har vi nog kastat åtskilliga trasor i papperskorgen.

I Sverige är användandet av disktrasan enormt. Även i Tyskland, Finland, Japan och Grekland är användandet stort. Den är på intåg i Sydkorea och är på väg att lanseras i andra delar av Asien.
I USA finns det många varianter men där är det faktiskt vanligast att använda papper. I vårt grannland Norge används det också en virkad variant.

När man pratar om svenska uppfinningar så är det kanske oftast skiftnyckeln och dynamiten som det pratas om. Att denna lilla oansenliga men otroligt användbara duk inte får större uppmärksamhet! Denna produkt som i dagens miljömedvetna samhälle väl ändå borde få en plats! Dessa dukar som hållit rent på många diskbänkar, middagsbord och alla tänkbara ytor genom åren. En produkt som idag är standard i inredningsbutiker och som ges bort av företag, städföretag och andra, som reklam.

Återanvänd och återvinn

Disktrasan är en komposterbar och återvinningsbar produkt eftersom den är tillverkad av cellulosa och bomull. Den kan både läggas i komposten eller återvinnas som wellpapp.
Innan du återvinner trasan kan du faktiskt återanvända den. Kör disktrasan i 60 graders tvätt så blir den ren och den går att använda flera gånger om. Tills den faller isär.

Idén föddes i Norrköping

Historien börjar med ingenjör Curt Lindqvist i Norrköping. Curt tröttnade på dåtidens torkdukar i linne. De hade dålig uppsugningsförmåga och torkade inte upp allt spill ordentligt.

Curt jobbade på en fabrik som tillverkade tvättsvampar och korvskinn. Materialet de använde var cellulosa, som utvinns ur träden. Ett helt organiskt material. Han började fundera på om man inte kunde få till en trasa som hade tvättsvampens egenskaper när det gäller uppsugningsförmåga.

Curt tog hjälp av sina barn. Han stoppade tvättsvampar i en köttkvarn och så fick barnen veva för glatta livet. Sedan plattades massan ut och torkades. Så långt allt gott. Men han behövde något bindningsmedel som höll ihop massan. Lösningen de kom fram till var att blanda massan med bomull.

Företaget han jobbade på ägdes av Kooperativa förbundet. Där gjorde de tester och blandade materialen till en deg som kunde kavlas ut och sedan gräddades trasorna i stora ugnar.

Disktrasan fick sitt namn

Precis på samma vis går det till idag när man tillverkar disktrasor. Fast i industriell skala. Tillverkningen av Wettex’s disktrasor ligger än idag i Norrköping och en fabrik finns i Tyskland. Patentet har för länge sedan gått ut. Men ingen har plockat upp produktion då uppstart är både dyrt och komplicerat.

Namnet Wettex kom Curts fru Margareta Lindqvist på. Orden “wet textile” drogs ihop till “Wettex”. Alla diskdukar som finns att köpa på marknaden idag som är styva när man köper dem härstammar från Curts idé!

Curt blev inte rik på sin uppfinning. Han blev erbjuden 1 miljon från KF som ägde fabriken för sin uppfinning. 1 miljon var mycket pengar på 50-talet. Men som det verkar så tog han aldrig emot några pengar. Han var en noggrann person som ville göra rätt för sig.

Disktrasan och NASA

Projektet blev ju en stor succé. Födelsen av disktrasan! Men det kunde ha blivit en ännu större succé. På 60-talet fick det amerikanska rymdorganet NASA höra talas om disktrasan. De tänkte sig att materialet skulle vara perfekt som isolering till rymdskeppen då det absorberar fukt så bra.

Curt gick in och ställde sig i fabriken för att få fram den rätta gråa nyansen som NASA bett om. Efter detta kom meddelandet – “Nu är din trasa i rymden”. Men då materialet tyvärr också är väldigt torrt och då blir lättantändligt så blev det bara en rymdresa för disktrasan.

Åsa Kax och Anna-Karin Murén har skrivit boken Käraste disktrasa där de berättar historien om Curt Lindqvist och hur disktrasan blev till.

Så glöm inte bort denna lilla duk som hjälpt oss så ofta vid matborden. Disktrasa, diskduk eller svampduk. Kärt barn har många namn! ??