Vad är Marie Kondo och hur använder du KonMari-metoden?

Har du hört talas om KonMari-metoden? Den är skapad av Marie Kondo, ett riktigt proffs på ordning och reda. Hon menar att det finns 6 gyllene regler för att få ordning hemma.

1. Engagera dig i ordningen i ditt hem

Löpande ordning kräver att du byter tankesätt från Quick-fix/panikstädning och stålsätter dig för att nå målet, som i sin tur kommer skänka dig glädje.

2. Visualisera din drömlivsstil ?

KonMari-metoden handlar egentligen inte om att röja eller städa, utan om att skapa dig det hemmet du vill bo och må bra i, löpande. Om det hjälper, skapa en moodboard med inspiration!

3. Börja med att rensa!

Fokusera på vilka ägodelar som gör dig glad, och gör dig av med saker du aldrig använt, saker du sparat av sentimentala skäl och andra onödiga prylar.

4. Städa i kategorier, inte genom platser

Trots det logiska i att städa ett skåp eller ett rum i taget, finns det stora fördelar att gå igenom alla saker från en kategori åt gången. Så nästa gång, få en bättre överblick genom att städa och rensa bland t.ex. alla kläder på en gång.

5. Städa i rätt ordning!

Det finns en beprövad ordning för ordningen som är mest effektiv att röja och rensa: 

  1. Kläder – enkelt och väldigt motiverande att varje dag öppna en välorganiserad garderob!
  2. Böcker – fråga dig själv om din gamla kurslitteratur eller forna kokböcker fortfarande har en plats i ditt hem
  3. Papper – viktiga papper är självklart bra att spara på men gör en rejäl rensning och hitta ett bra system att förvara dem på
  4. Diverse prylar – alla hem består av prylar men gör de dig inte varken nytta eller glad, släng det!
  5. Sentimentala föremål – eftersom allt i den här kategorin säkert gör dig glad, försök rangordna dem och rensa utefter det

6. Behåll bara saker som du blir glad av

Någonting som kan tänkas säga sig självt men när man väl rensar med detta som mål inser man snabbt hur mycket saker som faktiskt inte gör en glad. Då är det helt enkelt dags att säga hejdå!