rengör du en duschkabin

Vartefter du använder din duschkabin kommer både smuts och kalklager att samlas som gör att din dusch snabbt känns ofräsch. Lyckligtvis är det inte speciellt svårt att göra rent en duschkabin. I den här artikeln går vi igenom de olika delarna som krävs för att din duschkabin ska bli riktigt ren samt ger dig tips på hur du kan ta hand om din dusch så att den håller längre.

Hur du rengör glaset i din duschkabin

När det kommer till glasytor är det framförall kalken i vattnet som gör att glaset blir smutsigt. Det absolut bästa är att efter varje dusch snabbt dra en duschskrapa över glaset för att se till att kalket inte lagras och fastnar. När du rengör glas i en dusch kan du använda ättika vilket är effektivt mot just kalk. Vi återkommer senare till hur du i detalj använder dig av ättika för att göra rent en dusch.  

Få bort smuts från kaklet i duschen 

Ett smutsigt kakel ger en direkt ofräsch känsla till hela duschen. Använd ett rengöringsmedel anpassat till just kakel och låt det sitta i ungefär en halvtimme efter att du har sprayat det över hela den kaklade ytan. Använd sedan en borste för att skrubba i fogarna. Ett tips är att använda en tandborste för att komma åt de ofta små utrymmena mellan kakelplattorna.

Beroende på vilken typ av kakel du har i din dusch måste du välja olika typer av rengöringsmedel. Viktigt är att du inte använder ett alltför starkt medel då det kan orsaka frätningsskador, särskilt om du har ett stenkakel. Om du har ett ljust kakel som till exempel marmor kan du använda blekmedel för att göra rent och även undvika att kaklet gulnar.

Använd dig av ättika

Ett gammalt men väl fungerande trick för att få rent en dusch är att använda sig av ättika. Det mest effektiva sättet är att göra en ättiksblandning med diskmedel. För blandningen behöver du följande: 

  • 2,5 dl flytande diskmedel
  • 2,5 uppvärmd 12 % ättika 

Värm ättikan på spisen till något över fingervarmt och häll den sedan med hjälp av en tratt i en sprayflaska. Häll sedan ner diskmedlet i samma flaska och skaka den sedan lätt utan att det skapas skum inuti flaskan. Använd sedan en ren och mjuk svamp för att gnugga rent smuts efter att du har sprayat din blandning över ytan i duschen. 

Har du upptäckt mögel i din dusch? 

Det kan tyvärr hända att du hittar mögel i din dusch. Oftast kan du ta bort mögel genom att gnugga rent med ett bra rengöringsmedel men tyvärr innebär det inte att möglet är borta för alltid. Mögel i ett badrum uppstår på grund av dålig ventilation som i sin tur skapar en allt för hög fukthalt. Om du misstänker att din ventilationslösning inte är tillräckligt bra kan du med fördel öppna fönstret när du duschar eller strax efteråt för att se till att fukten försvinner ordentligt.

Glöm inte bort att rensa avloppet 

Om du upplever dålig lukt i duschkabinen är det med största sannolikhet kopplat till att du behöver rensa avloppet. Det kan också vara så att du ser att vattnet rinner undan väldigt långsamt vilket också tyder på att avloppet är fyllt av damm eller hår.

För att rengöra avloppet börja med att ta bort silen vilket är det metallock som skyddar avloppet. Torka rent silen ordentligt. Fortsätt sedan med att rengöra hinken i avloppet (även kallad vattenlåset). Se då också till att gummilisten sitter ordentligt tätt runt hela avloppet. Den hindrar dålig lukt att tränga fram. Fyll sedan vattenlåset med nytt och rent vatten innan du sätter tillbaka silen. 

Skrubba rent ett duschdrapperi i plast

Om du har ett duschdrapperi i plast är det enklaste sättet att rengöra det på genom att lägga det i tvättmaskinen med bakpulver, tvättmedel och några handdukar. Tvätta sedan på hög temperatur. Alternativt kan du också tvätta duschdrapperiet för hand. Blanda då först tvättmedel med lite vatten till en tjock pasta som du kan skrubba på fläckarna. 

Underhåll din duschkabin vartefter

Förutom att städa din duschkabin regelbunden hjälper det också att ha rutiner för att underhålla den vartefter den används. Torka till exempel av duschväggen snabbt efter varje dusch då en glasyta drar lätt sig smuts, tvål och andra avlagringar. Om du drar en gummiskrapa över glasväggen efter varje dusch undviker du att alltför mycket smuts samlas samt att kalk från vattnet fastnar. Ett annat tips är också att skölja av duschkabinens väggar med kallt vatten efter att du har duschat.

För att din duschkabin ska överleva länge är det också bra att då och då byta ut duschlisterna. De slits ut med tiden men är också mycket enkla att byta.