Pusta fönster – Så putsar du fönster på bästa sätt

På vintern då det är mörkt ute är det lätt att glömma bort att putsa fönstren. Men så snart solen tittar fram gör sig smutsiga och fläckiga fönster snart påminda. Därför är det vanligt att putsa fönstren på våren, men du bör putsa fönstren oftare än så för att det ska bli hemtrevligt.

Hur ofta ska man putsa fönstren?

Hur ofta du behöver putsa fönstren beror mycket på var du bor och ifall fönstren utsätts för mycket regn. Ifall du bor nära en hårt trafikerad gata eller nära havet kommer du att behöva putsa fönstren lite oftare. I normala fall rekommenderar vi att du putsar fönstren utvändigt varannan månad och invändigt två gånger per år.

Putsa fönster

Tvätta fönster med rätt redskap

Många gör misstaget att inveckla fönsterputsen i onödan. För att det ska bli rent och fint på bästa sätt behöver du endast några enkla redskap:

 • Tvättsvamp eller disktrasa
 • Fönsterskrapa
 • En hink med ljummet vatten
 • Några droppar diskmedel
 • En torr trasa som inte luddar

Du bör inte använda hushållspapper eftersom det luddar lätt. Du bör inte heller använda tidningspapper för att torka rent fönstren. Det sägs att det fungerade bättre förr då trycksvärtan innehöll bly. Använder du tidningspapper idag finns risk att fönstret blir flammigt.

Konstigt nog är det inte heller så bra att använda fönsterputsmedel. De lämnar lätt en hinna efter sig och gör fönstren flammiga eller fläckiga. Proffsputsare använder istället vanligt diskmedel så det kan du också göra. Såpa eller spolglans för diskmaskin är andra medel som du kan prova om du vill.

Köp en fönsterskrapa av hög kvalitet. Snåla inte! En bra fönsterskrapa håller länge men en budgetskrapa gör bara fönstertvätten onödigt jobbig. Vårt tips är att köpa en fönsterskrapa med utbytbart blad. Förvara den gärna i en plastpåse så håller gummit längre. Använd aldrig en duschskrapa utan köp en skrapa som är avsedd för att putsa fönster med.

Eventuellt behöver du även en stege eller en stol för att putsa höga fönster. Tänk bara på din säkerhet! Vi rekommenderar att du anlitar en professionell fönsterputs för svårputsade fönster eller om du vill få tid över till annat.

Så putsar du fönster

Det är inte särskilt svårt att putsa fönster även om det kräver en del tid.

Gör så här:

 1. Fyll hinken med ljummet vatten. Tillsätt några droppar diskmedel.
 2. Tvätta fönstret med trasan eller disksvampen. Gnugga extra noga om fönstren är fläckiga.
 3. Dra fönsterskrapan uppifrån och ner. Tryck skrapan lätt mot fönstret. Vissa föredrar att skrapa från sida till sida istället och det går bra det också.
 4. Torka av fönsterskrapan med trasan.
 5. Fortsätt med fönsterskrapan tills du torkat rent hela fönstret.
 6. Avsluta med att torka av fönsterkanten med den torra trasan.
 7. Upprepa på fönstrets insida, men byt vatten mellan varven.

Tips: Putsa inte fönster när solen skiner! Det goda vädret kan locka till fönsterputs men risken är att fönstret torkar för fort. Då får du tråkiga ränder på fönstret.