Stopp i avlopp! Så löser du upp stopp i avloppet

Stopp i avloppet är ett vanligt problem som någon gång händer i alla hem. Oftast orsakas det av hår, matrester eller andra oönskade föremål som fastnar och över tid skapar en propp. Det blir snabbt problematiskt när vattnet inte kan rinna igenom och du även upplever en otäck lukt från avloppet. I den här artikeln går vi igenom vad som skapar ett stopp i avloppet, hur du hanterar stopp i olika typer avlopp och vi ger dig också vårt bästa husmorsknep för att lösa svåra avloppsstopp.

Varför det blir stopp i avloppet

Anledningen till att det blir stopp i avloppet beror på i vilket avlopp stoppet har uppstått. Vad gäller toaletten är den vanligaste anledningen till ett stopp att något som inte ska spolas ner ändå har hamnat där. I dusch och handfat är det svårare att hindra vad som åker ner då till exempel hår kan skapa ett stopp. Hur snabbt du får stopp i ett avlopp kan också bero på hur gamla rören är. Om de har några år på nacken kan det ha uppkommit ojämnheter i rören där hår och andra föremål lättare fastnar.

Du upptäcker att du har stopp i avloppet genom att se hur snabbt vattnet rinner eller om du upplever en ofräsch lukt. Så fort du märker någon av dessa symptom bör du göra rent avloppet så att problemet inte blir värre. Som regel är det också bra att rensa upp i sinken och duschen efter varje gång de har använts. 

Är det stopp i toaletten?

Det absolut vanligaste avloppet att få stopp i är toaletten. När du upptäcker ett stopp i toaletten, börja alltid med att spola ett par gånger då det ofta löser problemet. Hjälper inte det är nästa steg att spola cirka 10 gånger i rad med några minuter mellan varje gång. Detta kan skapa ett tryck som gör att stoppet löses upp. Funkar inte det kan du också prova att hälla en hink med vatten i hög hastighet ner i toaletten på ungefär en halv meters avstånd. Detta skapar ett ännu högre tryck och kan ta bort det stopp som har skapats.

Ibland är tyvärr stoppet så starkt att dessa enklare metoder inte hjälper. Då är det dags att istället ta till verktyg såsom en avloppspump och en vaskrensare. För ner vaskrensaren i toaletten och spola. När du har spolat tar du till sugproppen för att med tryck lösa upp stoppet. Ta dock inte i för hårt med sugproppen då det i värsta fall kan skapa en översvämning i toaletten.

Lös upp ett stopp i handfatet

I handfatet, precis som i duschen, spolas det ofta ner hår vilket kan leda till att det blir stopp i avloppet. Du kan testa att hälla ner lite diskmedel i handfatet och sedan spola rikligt med varmt vatten. Eftersom diskmedel är fettlösande kan det hjälpa till att lösa upp även de mest envisa stoppen.

Om vattnet nästan inte rinner alls beror det med största sannolikhet på att det har fastnat något i den lilla behållaren under själva handfatet. Den kan du enkelt lossa på och rengöra från hår och annat smuts. När du har gjort rent behållaren sätter du bara tillbaka den och spolar sedan ett tag med varmt vatten ner i handfatet.

Att lösa upp ett stopp i duschen

Ett stopp i duschens avlopp beror på ett stopp i golvbrunnen. Samma typ av stopp kan också ske i golvbrunnen nedanför ett badkar. För att lösa upp stoppet, börja med att lyfta upp silen och ta bort allt hår och annat smuts som har samlats där. Passa också på att torka rent silen ordentligt så ingenting sitter kvar som kan skapa dålig lukt framöver.

Är det ett ordentligt stopp kommer du att behöva använda dig av ett propplösningsmedel i kombination med ett rensband. Häll i medlet och låt det verka i cirka 10 minuter eller så länge som står angivet på flaskan. Låt aldrig medlet verka för länge innan du spolar rent med varmt vatten då medlet tillslut kan fräta sönder dina rör. Om stoppet fortfarande är kvar efter du har sköljt undan medlet använder du rensbandet för att få bort den smuts som skapar stoppet. Kom ihåg att använda skyddshandskar då propplösningsmedel kan skada din hud.

Hur ett rensband fungerar

På de flesta byggvaruhus eller liknande hittar du något som kallas rensband. Detta används vid mer envisa stopp och förs ner i avloppet så långt bandet räcker. Pumpa sedan fram och tillbaka med rensbandet tills dess att stoppet lossnar. Det gäller även här att inte ta i för hårt när du pumpar eftersom rensbandet då kan skada porslinet i toaletten eller rören i avloppet under duschen eller sinken.

Det bästa husmorsknepet för stopp i avloppet

Istället för att köpa dyra och ibland skadliga medel eller material för att lösa stopp i avloppet kan du använda det här gamla men väl fungerande husmorsknepet gjort med saker du förmodligen redan har hemma. Det enda du behöver är bakpulver, vinäger och kokande vatten. Börja med att blanda ett par matskedar bakpulver i en kaffekopp fylld med vinäger. Häll blandningen ner i avloppet och häll sedan kokande vatten rakt ner. Stoppet i ditt avlopp borde nu vara borta.