Stopp i vasken! Så löser du stoppet i vasken på egen hand

Det är alltid irriterande när saker och ting inte fungerar i hemmet. Det blir extra irriterande när det handlar om bostadsytor som vi använder dagligen, såsom köket och badrummet. I den här artikeln ska vi därför gå igenom några trix som kan lösa ditt problem.

Checkbox

Förslag på åtgärder för att lösa stopp i vasken

  • Den första lösningen innefattar inte någon mirakelkur. Ibland är det nämligen bara mindre matrester som har fastnat i röret. Du kan spruta ned lite såpa eller diskmedel i vasken. Låt därefter vätskan verka i cirka 30 minuter. Du kan därefter hälla kokande vatten ner i vasken för att se om det rinner på. Häll varsamt, du vill inte ha ännu mer vatten att ta reda på om stoppet fortfarande är kvar.
  • Bakpulver fungerar för många ändamål som inte innefattar bakning. Bakpulver innehåller nämligen bikarbonat som bland annat kan rengöra och ta bort smuts. Dess egenskaper kan därför lösa ditt problem med vasken. Blanda 2 dl bakpulver och 6 dl vinäger och häll ner vätskan i vasken. Du kan sedan vänta cirka 10 minuter innan du häller ner kokande vatten. Detta bör lösa upp envisa matrester och dylikt i röret.
  • Om du fortfarande inte har lyckats lösa problemet kan du använda dig av rent bikarbonat. Blanda bikarbonat med salt och strö ner det i vasken. Du ska därefter hälla ned ättika. Du kommer höra ett bubblande ljud från röret efter att du har hällt ner ättikan. Låt ättikan, bikarbonat och saltet arbeta under ett tiotal minuter. I ett sista steg häller du ner kokande vatten. 

Använd dig inte av starka rengöringsmedel från detaljhandeln. Dessa rengöringsmedel kan nämligen skada din diskho och annat närliggande material. Husmorstricksen vi har skrivit om i den här artikeln kommer inte att skada ditt kök. De är dessutom skonsamma både mot miljön och människan.

Andra tillvägagångssätt

  • Förr i tiden fanns det nästan alltid en vaskrensare eller propplösare i hemmet. Dessa verktyg är mer ovanliga idag även om de är väldigt användbara. En vaskrensare har ett gummihuvud som du kan sätta över utloppet. Du ska sedan höja och sänka skaftet tills stoppet ger med sig. En vaskrensare kostar inte särskilt många kronor att köpa.
  • En annan lösning är att införskaffa en avloppsrensare. Det är en slags hård lång tråd som du sticker ned i hålet. Du får sedan försöka efter bästa förmåga att pilla bort det som sitter fast. I regel måste du våga ta i ordentligt för att det ska lyckas. Tänk på att diskhon i princip alltid är gjord av ett robust material. Du behöver därför inte vara överdrivet försiktig.

Hur gör jag för att undvika stopp i vasken?

I vissa kök får man nästan aldrig stopp i vasken. Detta har framförallt att göra med avloppens konstruktion. Andra kök har i sin tur ständiga problem med stopp i avloppen och dylikt. Det finns ett antal mindre knep som kan minska risken för framtida problem.

  • Det första steget är enkelt; tänk på vad du spolar ner. Större matrester och dylikt riskerar alltid att fastna i avloppet. Du kan använda dig av en skrapa till vasken för att få bort matrester. Det kan givetvis vara svårt att komma ihåg detta om du har flyttat till en ny bostad som har ett känsligare avloppssystem. 
  • Du kan också köpa en extra sil som skyddar vasken. Det finns billigare varianter som du kan fästa längst ner vid utloppet. Du kan låta extra silen sitta på hela tiden så länge vattnet rinner på i en hygglig hastighet. Annars kan du fästa dit silen vid diskning och matlagning, exempelvis om du ska skala potatis eller grönsaker.
  • Handdiskning förknippar vi kanske inte alltid med stopp i vasken, såvida vi inte tappar ner stora matrester. Det finns dock andra saker som kan fastna i rören, exempelvis fettavlagringar. Försök därför att ta bort eventuella fettavlagringar innan du diskar pannan eller kastrullen i vasken. 
  • Ett sista tips är att kontinuerligt rengöra vasken trots att du inte har fått stopp. Det kan nämligen redan finnas matrester som är i färd med att bygga upp ett stopp. Du kan använda dig av metoderna som vi redan har presenterat i den här artikeln. Rengöring kan också vara en bra idé om du har problem med en konstig doft i köket. Det är vanligt att rören är källan till den dåliga lukten.  

Få hjälp med stoppet

Om ingen av dessa metoder fungerar bör du ta in extern hjälp. En rörmokare bör kunna lösa problemet relativt snabbt. Deras tjänster är dock givetvis förenade med en kostnad. Det är en bra idé att rensa och rengöra samtliga avloppssystem om du ändå ska ta in en rörmokare. Badrummets rör har exempelvis en förmåga att samla på sig hår och dylikt.   

Du kan slippa kostnaden för rörmokarens arbete om du bor i en hyresrätt. Hyresvärden ska i regel stå för kostnaden om stoppet har inträffat till följd av bostadens skick. Om du själv har orsakat stoppet kan du däremot bli skyldig att stå för kostnaden på egen hand.