6 vanliga fläckar och hur du får bort dem

Olika sorters fläckar dyker upp förr eller senare i allas liv. För vissa är det en daglig grej, för andra mycket mer sällan. Dock är det få av oss som lever så pass felfria liv att vi aldrig lyckas spilla ner kläder eller möbler. Här kommer därför olika sätt att få bort 6 av de vanligaste fläckarna som kan uppstå på dina kläder eller möbler. Ju snabbare du kan tackla en ny fläck, desto bättre. Hinner den torka in så blir det markant svårare att få bort den.

Vinfläckar ?

Vin är en typisk jobbig fläck när den torkat men tar du tag i den direkt så är det inte särskilt svårt att få bort den. Badda med kallt vatten och täck sedan fläcken i salt, gärna i omgångar så att saltet får möjlighet att suga upp så mycket vätska som möjligt. Efter detta sköljer du i så varmt vatten som möjligt för att sedan avsluta med en tur i tvättmaskinen. Är fläcken på en soffa eller stolsdyna kan du istället använda galltvål på en svamp och gnugga tills det löddrar rikligt. Torka sedan av med en ren trasa.

Kaffefläckar

Blötlägg fläcken i kallt vatten och om kaffet är blandat med mjölk blötlägger du sedan i så varmt vatten plagget tål. Oftast brukar det räcka men är fläcken envis kan du som ovan gnugga en svamp med lite galltvål. Tvätta sedan plagget som vanligt i tvättmaskin.

Fettfläckar ?️

Fettfläckar tacklar du allra bäst med potatis- eller potatismjöl! Lämna över natten så suger mjölet upp det mesta av fettet. Sedan kan du dammsuga upp eller borsta upp mjölet och gnugga bort det allra sista av fläcken med antingen galltvål, såpa eller flytande diskmedel. Torka sedan av med en torr trasa och låt torka!

Blodfläckar ?

Ännu en röd fläck som gärna sätter sig när den torkat, därför gäller det att vara så snabb som möjligt! Har fläcken inte hunnit torka så ska du blötlägga den i så kallt vatten som möjligt, för att förhindra att blodet tar fäste i tyget. Ofta räcker detta. Har fläcket hunnit torka eller fastnat är det bäst att blötlägga i iskallt vatten blandat med salt, låt det sedan verka i några timmar.

Chokladfläckar ?

Kanske har ni märkt ett mönster vid det här lagen? Även chokladfläckar tas bäst bort med blötläggning i kallt vatten för att sedan gnuggas med galltvål. Därefter ska plagget ligga i blöt i så varmt vatten som möjligt, gärna i ett dygn. När fläcken sen gottat sig i vatten i ett dygn är det dags för tvättmaskinen!

Ketchupfläckar ?

Är du förälder så är den här sortens fläck nog en väldigt bekant en. Ketchupfläckar tas relativt enkelt bort med en förbehandling av vatten och diskmedel, för att sedan få sig en tur i tvättmaskinen.