Olika rengöringsmedel

Det finns en lång rad olika rengöringsmedel, eller städmedel, som de också kallas. Många rengöringsmedel baseras på tensider som är så kallade ytaktiva ämnen. Det låter kanske krångligt, men kort och gott handlar det om ämnen som har en förmåga att lösa upp smuts på ytor av olika slag eller i textilier. Det finns även rengöringsmedel som avlägsnar smuts och avlagringar med syra, basiska ämnen eller genom nötning.

På senare tid har det blivit allt mer populärt att välja miljövänliga rengöringsmedel. Det finns även medel som kan användas i städningen som är helt naturliga.

Vi sammanställt en lista över vanliga (och några mindre vanliga) rengöringsmedel, men först ska vi titta på vad städmedel egentligen är.

Fyra typer av rengöringsmedel

Det finns åtminstone fyra kategorier av rengöringsmedel efter hur de tar bort smutsen:

Detergenter

Detergenter är den vanligaste typen av rengöringsmedel. De innehåller någon form av tvål eller andra tensider för att lösa upp smuts. Detergenter används i städmedel som kan användas lite var som helst – i handdiskmedel, allrent, diskmaskinen men även som tvättmedel och blekmedel. Många detergenter har ett neutralt pH-värde, vilket innebär att de inte fräter på huden.

Avfettningsmedel

För avfettningsmedel hör du på namnet vad de används till – för att ta bort fett. Avfettningsmedel kan även användas för att ta bort olja. De används mycket i professionella köksmiljöer där grillar och golv används intensivt. Avfettningsmedel löser upp organiskt smuts genom att de är alkaliska, det vill säga de har ett högt pH-värde. Därför måste du använda skyddshandskar och ha god ventilation när du använder avfettningsmedel.

Syror

Syror eller sura rengöringsmedel är motsatsen till avfettningsmedel. De används för att lösa upp kalkavlagringar och ingrodd smuts. Det är vanligt att använda sura rengöringsmedel i badrummet och när diskhon ska rengöras extra bra. Att de är sura innebär att de har ett lågt pH-värde, vilket gör att du måste använda handskar när du använder denna typ av rengöringsmedel.

Skurmedel

Skurmedel innehåller små partiklar och mineraler som gör att smuts avlägsnas genom fysisk nötning. Det finns skurmedel i form av pulver och i flytande form. Partiklarna i skurmedel brukar vara tillräckligt stora för att avlägsna smuts men tillräckligt små för att de inte ska repa ytan. Ändå är det viktigt att använda rätt skurmedel till rätt ändamål så att ytan inte tar skada. Ofta krävs att du använder handskar när du använder skurmedel.

Städhink

Olika medel för rengöring

Du har säkert upplevt hur det känns att stå framför hyllan med rengöringsmedel i matbutiken. Utbudet av olika medel för rengöring är enormt. Det kan vara så svårt att välja att många bara tar den variant man vant sig vid. Här är en liten överblick över de vanligaste rengöringsmedlen – både de kommersiella och huskurerna:

Allrengöring

Allrengöringsmedel är tänkt att fungera ”all-round”. Ibland kallas dessa medel för ”universal” eller ”allrent”. Det är ett rengöringsmedel som ofta inte är särskilt aggressivt utan fungerar i de flesta situationer. Trots det kan de vara effektiva för att ta bort olika former av smuts, även ingrodd sådan. Vissa rengöringsmedel har tillsatser som är effektiva mot kalkavlagringar.

Mycket allrengöring säljs som vätska som späds ut i en skurhink och används för att svabba golvet med. Det finns även allrengöring i form av spray, vilket är praktiskt exempelvis i köket eller badrummet men även för andra ytor. Dessutom passar det utmärkt att rengöra cykeln.

Trots att det är ett milt rengöringsmedel kan det finnas ytor som inte lämpar sig för denna typ av medel, till exempel halogenplattor och spishällar.

Skurmedel

Vad skurmedel är har vi redan nämnt – de fungerar genom att små partiklar nöter bort smuts. Egentligen kan skurmedel därför kallas för slipmedel, även om det inte är så vanligt att man kallar det så i städsammanhang.

Skurmedel säljs ofta i form av en trögflytande skurcreme. Det ”klassiska” skurmedlet är i pulverform och det går fortfarande att hitta i vissa butiker.

Ett skurmedel är perfekt för att ta bort avlagringar i köket, till exempel bränd mat eller ingrott fett. Det fungerar också utmärkt för att ta bort tvålmärken i badrummet. Vissa skurmedel kan du använda på emalj och spishällar utan att de repas – men läs tillverkarens instruktioner först!

Det är inte ovanligt att skurmedel är basiska vilket gör att du bör använda skyddshandskar för att inte skada huden.

Avkalkningsmedel

Avkalkningsmedel används för att lösa upp kalkavlagringar. Dessa uppstår av det kalciumkarbonat som finns i hårt vatten. Badrumsplattor, handfat och diskhon är vanliga ställen där kalkavlagringarna blir synliga.

Mindre synliga kalkavlagringar uppstår i hushållsmaskiner som exempelvis kaffebryggare, diskmaskiner, tvättmaskiner och annan elektrisk utrustning. Här kan kalk orsaka skada men den kan även vara ett hygienproblem eftersom smutsavlagringar lätt ansamlas på den sträva ytan.

Avkalkningsmedel säljs ofta i form av vätska på flaska. Vissa måste spädas ut med vatten medan andra är redo att användas.

Avkalkningsmedel innehåller syra och får inte användas på marmor, kalksten, aluminium eller zink. Det finns även miljövänliga avkalkningsmedel.

Fönsterputs

Fönsterputs är ett rengöringsmedel som är särskilt anpassat så att det inte lämnar några ränder eller märken efter sig. Den torkar snabbt så att ytan inte drar åt sig smuts innan den torkat.

Den fönsterputs som är vanligast på konsumentmarknaden är sprayflaskan eftersom den är så lätt att använda. Det finns även fönstersåpa och fönsterputs i flytande form. Den har samma effekt som fönsterputs i sprayflaska men som ofta säljs de i lite större förpackningar, till exempel på dunk. Det finns både pH-neutral fönsterputs och de som har ett högre pH-värde (mer basiskt). Man kan även hitta miljövänlig fönsterputs på marknaden.

Grovrengöring

Grovrengöring hjälper dig att avlägsna ingrodd smuts och ytor som används mycket ofta och av många. För de flesta hushåll behövs inte denna typ av rengöringsmedel utan de används mer på offentliga platser, i restaurangkök och liknande. Därför säljs grovrengöring ofta i stora förpackningar, till exempel på dunk.

Sanitetsrengöring

Sanitetsrengöring används för att göra rent toaletter och urinoarer. De är ofta syrabaserade vilket motverkar och avlägsnar kalkavlagringar. De kan användas på keramik, kakel samt på metall (t.ex. rostfritt stål eller krom) – en kombination som är vanliga i badrum.

Specialrengöring

Utöver de vanliga rengöringsmedlen finns det specialprodukter som är särskilt framtagna för vissa situationer. Här hittar vi bland annat:

  • Tuggummiborttagning
  • Mattrengöring
  • Metallputs
  • Ugnsrengöring
  • Klotterborttagare
Städa med citron

Huskurer

I hushållet finns det ämnen som används till matlagning men som faktiskt också kan användas för rengöring – praktiskt ifall du bara behöver en liten mängd eller om du vill satsa på helt naturliga rengöringsmedel. Här är några av de vanligaste:

  • Bakpulver
  • Vinäger
  • Ättika
  • Citron

Dessa ämnen kan fungera som rengöringsmedel för sig eller i kombination. Här är några vanliga huskurer:

  • Sköljmedel: Det går att tillverka sköljmedel av bakpulver (bikarbonat) och ättika.
  • Fläckborttagning: Vitvinsvinäger och bikarbonat kan användas för att ta bort fläckar på mattor. Även ättika blandat med vatten kan användas som fläckborttagare på mattor.
  • Kalkborttagning: Ättika kan användas som avkalkningsmedel, till exempel för kaffebryggaren. Även citron kan användas för att ta bort kalkavlagringar.
  • Desinfektion: Bikarbonat, vitvinsvinäger och vatten kan användas för att desinficera badrummet och fungerar även för att ta bort smuts och avlagringar.
  • Luktborttagare: Dålig lukt i kylskåpet kan du ta bort med vitvinsvinäger, vatten och eventuellt genom att tillsätta lite bikarbonat.
  • Rengör köksutrustning: Citron kan användas för att rengöra rivjärnet.
  • Glansmedel: Citron kan användas för att krom ska återfå sin glans.

Behöver du hjälp med din städning? Vi finns runtom i hela Sverige i städer som exempelvis Stockholm, Göteborg och Uppsala – Kontakta oss redan idag.