Hur rengör man rostfritt stål? Tips och tricks!

Rostfritt stål i köket är praktiskt och är lätt att hålla rent. Det håller sig fräscht länge och korroderar mycket långsamt tack vare stålets legering med krom. Men du har säkert märkt att det ganska lätt bildas feta fingeravtryck och andra avlagringar. Som tur är kan man rengöra rostfritt stål med enkla medel.

 

Så kan du rengöra rostfritt stål

Det går att rengöra rostfritt stål lätt och helt utan giftiga kemikalier. Till vardags klarar du dig långt med en trasor och några droppar diskmedel eller såpa.

Du behöver:

 • Två mikrofiberdukar
 • Diskmedel eller såpa

Gör så här:

 1.     Blanda några droppar diskmedel eller såpa med varmt vatten.
 2.     Doppa en mikrofiberduk i diskmedelslösningen eller såplösningen och torka det rostfria stålet.
 3.     Torka rent med den torra mikrofiberduken.

Tips: Vissa föredrar att använda en mjuk tvättsvamp istället för trasa. Det går bra, men se till så att den verkligen är mjuk så att du inte repar de rostfria ytorna. Använd aldrig stålull för att rengöra rostfria ytor.

Rengör rostfritt stål med ättika

Ättika ingår i många klassiska husmorstips, så även för att rengöra rostfritt stål. Det är en effektiv metod ifall du tycker att diskmedel eller såpa inte räcker för att göra rent det rostfria stålet.

Du behöver:

 • Ättikssprit
 • Sprayflaska
 • Hushållspapper
 • Mikrofibertrasa
 • Matolja, olivolja eller babyolja

Gör så här:

 1.     Häll en del ättika i sprayflaskan tillsammans med tre delar vatten. Spraya över den rostfria ytan. Torka av ättikan med hushållspapper i samma riktning som ytstrukturen för att få bort ingrodd smuts.
 2.     Fukta mikrofibertrasan med olivolja, matolja eller babyolja. Gnid in oljan genom att följa ytstrukturen i det rostfria stålet. Oljan gör underverk på fläckar som ättikan eventuellt lämnat efter sig. Dessutom ger den en blank yta som skyddar det rostfria stålet mot smuts.

3.     Polera försiktigt ytan med den torra sidan av trasan eller använd en annan trasa. Efter ett tag blänker det rostfria stålet som om det vore nytt!

Rengör rostfria varor

Rostfria varor och vitvaror som exempelvis kyl, frys och ugn är vackra och ger köket ett proffsigt utseende. När det bildas fettfläckar och fingeravtryck känns det genast mindre trevligt. Nya rostfria varor har ofta en skyddande beläggning från fabrik. Det gör att de är lätta att hålla rena. Ofta räcker det då att använda en fuktig mikrofiberduk för att torka bort fettfläckar från kyl och ugn. Efter några år försvinner den skyddande beläggningen. Då behöver du använda någon av de metoder vi nyss gått igenom.

Rostfria bestick och andra föremål

Det händer även att smuts torkar in på lösa föremål av rostfritt stål som exempelvis bestick. Du kan lösa detta genom att förbehandla föremålet. Fyll bara en gryta eller en stor skål med varmt vatten. Tillsätt några droppar diskmedel. Lägg i besticken eller de rostfria föremålen och låt dem ligga i en kvart. Därefter kan du diska dem för hand som vanligt eller köra dem i diskmaskinen.

Rengöringsmedel för rostfritt stål

Det finns även speciella rengöringsmedel för rostfritt stål att köpa. I ärlighetens namn klarar du dig bra utan dem. Samtidigt kan det kännas praktiskt med en färdig produkt att applicera och som kanske även luktar gott.

Här är ett par exempel på rengöringsmedel för rostfritt stål:

 • Rengöringsdukar eller rengöringsservetter för rostfritt stål. Servetterna påminner om vanliga våtservetter men har kemikalier som påstås vara speciellt lämpade för att rengöra stålytor. 
 • Sprayflaska för rostfritt stål: Ett rengöringsmedel på sprayflaska som tar bort feta fläckar och bevarar glansen. Fungerar även på aluminium, krom och plast.

Ta bort kalkavlagringar på rostfritt stål

Vita beläggningar på rostfritt stål är med stor sannolikhet kalkavlagringar. Det uppstår på platser där det är mycket vatten och stänk, till exempel vid diskhon. Om det uppstår kalkavlagringar kan du avlägsna dem med ättika och vatten. Blanda bara lite ättika med tre gånger så mycket vatten och spraya på ytan. Låt det verka en stund. Torka sedan av med en fuktig mikrofiberduk.