Hur rengör du en mikrovågsugn?

Det är lätt att glömma att rengöra mikrovågsugnen. Inte sällan används detta praktiska köksredskap varje dag och av många i hushållet – eller på arbetsplatsen. Använder du lock när du värmer maten håller sig förstås mikron ren längre. Men då och då blir det ändå nödvändigt med en rengöring. Som tur är går det snabbt att rengöra även en ganska skitig mikrovågsugn.

 

Därför är det viktigt att rengöra mikron

I många kök används mikron dagligen. Den intensiva användningen gör att den snabbt blir smutsig ifall du inte håller efter. Många mikrovågsugnar är inte helt släta på insidan. Här finns luftgaller och svåråtkomliga hörn och kanter. De flesta mikrovågsugnar har en roterande glasplatta som maten placeras på.

På dessa platser fastnar smuts och bakterier ganska lätt. Om någon värmer maten utan lock blir det snabbt stänk och fläckar inuti mikrovågsugnen. Gammalt fett som värms upp kan smälta och droppa ner i maten. Otrevligt! Förutom att vara en härd för bakterier kan ingrodd smuts leda till gnistbildning. Om inte annat kan effekten i mikron påverkas negativt.

Checkbox

Så rengör du mikrovågsugnen – 5 sätt

Att förebygga smuts är det lättaste sättet att hålla rent i mikrovågsugnen. Ta för vana att alltid använda lock när du värmer maten. Saknas lock kan en bit hushållspapper över maten fungera som skydd. När du använt mikron kan du torka ur den med en lätt fuktad trasa eller hushållspapper. På så sätt hinner smutsen aldrig fastna.

Men i ärlighetens namn: mikrovågsugnen kommer ändå att behöva en ordentlig rengöring ganska snabbt. Det finns flera sätt att göra rent mikron på:

Rengör mikrovågsugnen med citron

Ett av de populäraste och enklaste sätten att rengöra mikron på är genom att använda citron.

Så här gör du:

 1. Dela en citron och pressa ner citronsaften i en mikrovågssäker skål med vatten. Lägg gärna citronhalvorna i skålen också.
 2. Ställ in skålen i mikrovågsugnen och kör på max effekt i två till fyra minuter utan lock. Håll koll på mikron under tiden. Det bildas ånga när citronvattnet värms upp.
 3. Ta försiktigt ut skålen. Använd grytlappar eller en trasa – skålen är varm!
 4. Torka av mikrovågsugnens insida med en fuktig trasa. Försvinner inte all smuts kan du köra skålen med citron en gång till i mikron.

Rengör mikron med ättika

Om mikrovågsugnen inte gjorts ren på länge kan du behöva ta till lite tuffare tag. Ättika fungerar som rengöringsmedel i många sammanhang, även för att rengöra mikron. Ättika tar bort kalkavlagringar, löser upp fett och motverkar dålig lukt.

Gör så här:

 1. Fyll en mikrovågssäker skål eller mugg med ungefär en fjärdedel ättika och tre fjärdedelar vatten. Se bara till så att du inte fyller ända upp till kanten.
 2. Ställ in skålen i mikron och kör på full effekt i 2-4 minuter. Ättikslösningen kommer att ånga. Ättika har en frän lukt så det kan vara lämpligt att öppna fönstret en stund.
 3. Ta försiktigt ut skålen med pannlappar.
 4. Torka av mikrovågsugnens insida med en fuktig trasa.

Använd såpa för att rengöra mikrovågsugnen

Såpa är ett annat naturligt rengöringsmedel som också är mycket effektivt för att ta bort lort. Dessutom lämnar såpa en härlig doft av rent efter sig.

Så här gör du:

 1. Blanda i 2 dl såpa och 3 dl vatten i en mikrovågssäker skål.
 2. Kör såpablandningen i mikron i 2-4 minuter. Räkna med att det ångar.
 3. Plocka försiktigt ur skålen. Använd pannlappar! 
 4. Torka rent mikron med en fuktad trasa och därefter med hushållspapper.

Glasputs för att rengöra mikron

Har du varken citron, såpa eller ättika hemma kan helt vanlig glasputs (fönsterputs) funka bra för att göra rent mikrovågsugnen. Det är en ganska ovanlig metod som ändå fungerar förvånansvärt bra.

Gör så här:

 1. Blanda två delar glasputs med en del vatten. 
 2. Doppa en tvättsvamp i blandningen.
 3. Skrubba mikron på insidan. Se till så att du inte använder för mycket vätska så att det rinner ner genom eventuella luftgaller.
 4. Torka noga rent med en fuktig trasa. Eftersom glasputs innehåller kemikalier är det viktigt att få bort allt.
 5. Torka av med hushållspapper.
 6. Låt mikroluckan stå öppen en stund så att mikrovågsugnen kan torka ur helt och hållet.
Städarna droppe

Rengör mikron med vatten

Sist men inte minst kan det vara på sin plats att nämna att det faktiskt också går att göra rent mikrovågsugnen med vatten. Det är inte den mest effektiva metoden men ibland kan det räcka.

Gör så här:

 1. Ställ in en skål med vatten i mikron.
 2. Kör på full effekt i 2-4 minuter.
 3. Plocka försiktigt ut skålen med pannlappar.
 4. Torka ur mikrons insida med en trasa eller hushållspapper.