Hur gör man rent kakel?

I hemmet har vi kakel och klinker främst i kök och badrum, utrymmen som används flitigt varje dag.

I badrummet fastnar tvålrester, kalk och hudavlagringar lätt på kaklet. Tillsammans med den värme och fukt som ofta finns i badrum bildas det lätt mögel. I köket är det istället fettfläckar, fettavlagringar och matrester som du behöver avlägsna.

Det måste kännas fräscht och hygieniskt i både kök och badrum. Som tur är det ganska lätt att göra rent kakel. Så här gör du!

 

Städa regelbundet

Om du gör rent kaklet regelbundet blir det lätt att hålla rent. Smuts, fett och kalk och andra avlagringar hinner inte få fäste och gro in.

Ta för vana att göra rent kaklet i badrummet en gång i veckan. I köket kan du med fördel torka av kaklet varje dag, i varje fall den del som utsätts för stänk från diskbänk och spis.

Städhink

Enkla rengöringsmedel för badrum och kök

Glaserat kakel har en mycket slät yta. Det gör att det blir lätt att göra rent. Du kommer långt med varmt vatten och en trasa.

Ifall det inte blir rent behöver du använda någon form av rengöringsmedel. Ett neutralt rengöringsmedel brukar räcka. 

Behöver du ett starkare rengöringsmedel beror valet på om det är kaklet i köket eller badrummet du ska göra rent.

Ättika och vatten effektivt i badrummet

I badrummet finns ofta kalkavlagringar. Där behövs ett surt rengöringsmedel. En blandning med lika delar ättika och vatten i en sprayflaska brukar vara effektivt. Alternativt kan du köpa en rengöringsprodukt för kakel i badrummet. Det går minst lika bra att även använda till att rengöra badkar. Denna behöver inte ha desinficerande egenskaper men den måste kunna lösa kalkavlagringar. Spraya väggarna och torka av med en trasa.

Fettlösande rengöringsmedel i köket

I köket är det istället fett som behöver lösas. Där använder du ett alkaliskt (basiskt) rengöringsmedel. Det finns inga riktigt populära husmorstips för kaklet i köket utan du gör gott i att köpa ett lätt avfettande rengöringsmedel för kök på sprayflaska. Spraya på rengöringsmedlet och lått det verka i några minuter. Därefter torkar du rent.

Rengör golvet

Golv i kök och badrum består ofta av klinker. Det har många likheter med kakel men är mindre poröst. Därför är klinker mer hållbart än kakel och används för golv medan kakel används för väggar. Det händer även att man använder klinker för väggar i kök och badrum.

Rengör golvet efter att du gjort rent kaklet på väggarna. Börja med att sopa eller dammsuga. Du kan göra rent klinker i kök och badrum på samma sätt som du gör rent kaklet. Därefter kan du med fördel våttorka golvet med vatten och allrent.

Missta inte marmorgolv eller golv av ett annat poröst material för att vara klinker! För sådana golv behöver du ett speciellt rengöringsmedel för att det inte ska bli missfärgat.

Rengör kakelfogarna

Att göra rent kaklet i kök och badrum är egentligen den enkla delen av jobbet. Mellan kakelplattorna, i kakelfogarna, samlas smuts, fett och tvålrester.

Ett enkelt, beprövat och miljövänligt sätt att rengöra kakelfogarna är att blanda lika delar vatten och bakpulver så att det blir till en pasta. Smeta på fogen och låt det verka i ett par minuter. Därefter gnuggar du rent med en tandborste.

Det blir sällan mögel i fogarna. Skulle du råka ut för mögel är det bäst att köpa ett speciellt mögelborttagningsmedel.

Om du inte lyckas göra rent kakelfogarna kan du relativt lätt foga om en kakelvägg. Då använder du en fogkrats för att skrapa ner fogen något för att sedan fogar om kaklet.

Behöver du hjälp? Vi utför hemstäd i hela Sverige t.ex. Uppsala, Stockholm och Göteborg bland många fler.