Bli av med bananflugor med enkla metoder

Det är aldrig roligt att få problem med bananflugor. Ibland finns det helt enkelt inte tid till att städa köket dagligen. Detta skapar i längden en utmärkt miljö för bananflugor. De älskar nämligen gamla matrester.

Flugorna drar sig inte per automatik till smuts. En smutsig inomhusmiljö innehåller däremot för det mesta överbliven mat eller frukt. Om det dessutom är sommar finns det en risk för att bananflugorna invaderar och tar över ditt hem.

Checkbox

Få bort bananflugorna från köket

 • I ett första steg kan du använda dig av vinäger, diskmedel, sirap och vatten. Blanda dessa vätskor i ett glas och låt det stå över natten på diskbänken. Bananflugorna kommer fastna i den här vätskan under natten. På morgonen är det bara att kasta innehållet och börja med städningen.
 • Börja med att gå över eventuell mat eller frukt som ligger framme. Just frukt som inte är färsk brukar vara väldigt populärt hos bananflugorna. Du bör därför lägga in dessa frukter i ditt kylskåp. 
 • Gå sedan igenom dina sopor. Bananflugorna trivs extra bra i ditt kök under högsommaren. Under den här perioden bör du försöka ha så lite kompost som möjligt inomhus. Försök ta ut komposten varje dag även om det skapar en del extraarbete.
 • Nu kan du genomföra en ordentlig rengöring. Du kan använda dig av dedikerat rengöringsmedel som är extra effektivt mot bananflugor. Tänk dock på att du bör använda dig av ett rengöringsmedel som är skonsamt mot miljön.
 • Du bör dessutom se över alla saker som finns i köket. Ibland förvarar vi gamla tomflaskor i köket. Dessa flaskor innehåller ofta någon form av söt vätska, vilket är något som bananflugorna gillar. Du bör därför förvara dina flaskor någon annanstans. Om du måste förvara flaskor i köket bör du spola ut det kvarvarande innehållet.  
 • Bananflugorna älskar att lägga ägg i ditt kök. En favoritplats är ditt avlopp. Du kan därför koka vatten och hälla i diskhon. Du kan göra om den här proceduren några gånger för att försäkra dig om att det inte finns några ägg kvar.
 • Du kan fortsätta att sätta fram ett glas med vinäger, sirap och vatten under några dagar. På så sätt kan du försäkra dig om att flugorna inte kommer tillbaka även om det är rent i köket.

Bli av bananflugor i andra delar av hemmet

Ibland kan bananflugorna invadera andra delar av hemmet. Du kan använda dig av samma procedur som vi har beskrivit ovan för att bli kvitt problemet. Det finns dock en del andra husmorsknep som är effektiva mot dessa flugor.

 • Köp hem en citron och skär den i två halvor. Lägg därefter in citronhalvorna i ugnen och låt de ligga där över natten.
 • När du vaknar på morgonen sätter du på ugnen på 200 grader. Vänta sedan i cirka 10 minuter. Du kan därefter öppna luckan och låta citrondoften sprida sig.
 • Bananflugorna gillar inte alls den här lukten. De kommer att lämna ditt hem omedelbart. Ett extra plus i kanten är att vi människor tenderar att gilla den här lukten.
 • I ett sista skede kan du rengöra hela din ugn. Det är nämligen möjligt att det har runnit ner citronsaft över ugnsgolvet. Ibland är det dock inte nödvändigt att rengöra ugnen.

Den här metoden fungerar om du har en öppen planlösning. Bor du i ett stort hus med många rum kanske inte lukten kommer nå alla bostadsdelar. En sådan bostadsdel kan vara ditt sovrum. Du kan lägga ut kalla citronhalvor i sovrummet om problemet fortfarande är kvar. Bananflugorna kommer med en stor sannolikhet att lämna sovrummet trots att citronhalvorna inte är uppvärmda.

 • Du kan kombinera citronerna med att ställa in en vinflaska i sovrummet. Det får gärna vara en liten mängd vätska kvar i flaskan. Flugorna kommer ta sig in i flaskan på grund av den söta lukten. De kommer sedan inte kunna ta sig ut även om de inte fastnar i vätskan.
 • Du kan alltid tillämpa vädring i de rum som har problem med bananflugor. Flugorna gillar nämligen väldigt varma och fuktiga miljöer. De vill i bästa fall att det är cirka 30 grader varmt. Du kan därför vädra flitigt varje dag.

Andra metoder

De metoder som vi hittills har presenterat bör lösa ditt problem. I annat fall kan problemet bero på överbliven frukt eller dylikt som ligger gömt i ditt hem. Det finns i vilket fall några andra metoder som kan hjälpa dig.

 • Det finns dedikerade fällor som endast är avsedda för bananflugor. Dessa fällor brukar gå att köpa i detaljhandeln. Tänk dock på att vissa fällor är producerade i andra länder. Läs noggrant på innehållsförteckningen för att försäkra dig om att fällorna inte innehåller ämnen som är farliga för miljön och människan.
 • En annan metod är att blanda vinäger med honung i ett glas. Lukten lockar till sig flugorna. Honungen gör så att de fastnar i glaset.
 • Du kan införskaffa en köttätande kaktus. Dessa kaktusar äter i regel bananflugor. Bananflugorna tenderar dessutom att uppehålla sig i närheten av växter. Detta är däremot inte en garanti för att du ska kunna fånga in alla flugorna.

Vart kommer flugorna ifrån?

Tidigare trodde man att det var själva frukten som gav liv till flugorna. Den här uppfattningen grundade sig i att man ofta såg flugorna kring exempelvis bananer. Man kunde inte rimligen tro att flugorna kom från tomma intet. Faktum är dock att många bananflugor tar sig in i ditt hem genom frukterna, men i form av ägg.

Vi har tidigare nämnt att bananflugorna gärna lägger ägg i din diskho. De lägger dessutom gärna ägg i frukt, speciellt när de befinner sig i varma länder. En del av dessa ägg överlever sedan färden till Sverige. När frukten sedermera blir dålig kommer de fram i form av flugor. 

Av den här anledningen är det alltid en dålig idé att låta gammal frukt ligga framme. Frukten behöver inte vara rutten för att flugorna ska komma fram. Det kan räcka med att frukten inte längre är färsk. Som vi tidigare har nämnt bör du alltid lägga in frukten i kylen när du märker att den börjar bli lite gammal.

Vad är en bananfluga?

Bananflugan är en typ av fluga som finns i alla delar av världen. Den drar sig till våra sopor och matavfall. Bananflugan kommer från varma förhållanden i Afrika. Den har därefter tagit sig till olika delar av världen med hjälp av människan. Den har funnits i Sverige i lite mer än 200 år.  

Man betraktar bananflugan som ett skadedjur. Dessa skadedjur lever inte särskilt länge. I goda förhållanden kan de leva upptill en månad. Ett stort problem är däremot att en hona kan producera ett hundratal nya bananflugor under sin livstid. Du kan därför räkna med ett långsiktigt problem om du inte tar itu med städningen. 

Bananflugorna har en del användningsområden trots att de betraktas som skadedjur. Ett sådant användningsområde är foder till exempelvis fiskar och växter. I dessa fall föder man upp bananflugor på ett speciellt sätt för att anpassa deras egenskaper till ändamålet. 

Som vi tidigare har varit inne på bör du hålla det rent och snyggt i hemmet för att undvika dessa skadedjur. Det är osannolikt att du kommer få problem med bananflugor om du håller det snyggt i hemmet, tar noga hand om ditt avfall och tar hand om eventuell mat som ligger framme. Om du trots detta har fortsatta problem kan det vara aktuellt att ta in professionell hjälp.