Avkalka kaffebryggare – Hur avkalkar man och rengör en kaffebryggare?

På många håll i landet är vattnet hårt och innehåller mycket kalcium. Det gör att det bildas kalkavlagringar i din kaffebryggare, men även i din vattenkokare.

Visste du att kalkavlagringarna påverkar smaken negativt? Avkalka och rengör din kaffebryggare och vattenkokare med jämna mellanrum för att kunna njuta av gott kaffe och te!

En maskin med kalkavlagringar drar mer energi eftersom kalk gör det svårare att värma upp vätskan. Det gör också att kaffebryggaren riskerar att få en kortare livslängd.

Sist men inte minst kan det vara en hälsofara att ha en kaffebryggare eller vattenkokare med mycket kalkavlagringar eftersom mögel och bakterier lättare får grepp om de skrovliga kalkytorna.

Det finns ett antal färdigblandade avkalkningsmedel på marknaden. De är praktiska och enkla att använda men det går egentligen lika bra att blanda sin egen lösning.

Vi ska titta på hur du gör för att avkalka kaffebryggaren eller vattenkokaren!

Avkalka kaffebryggaren med ättika

Hushållskuren att avkalka kaffebryggaren med ättika är förvånansvärt effektiv. Ättika är en sur lösning som gör att kalciumavlagringarna löses upp.

Du kan använda antingen ättikssprit (12%), inläggningsättika (6%) eller matättika (3%). Ofta duger matättika bra. Koncentrationen avgör hur mycket vatten du ska späda ut ättikan med. Det är ingen exakt vetenskap men det är bra att inte använda en för stark koncentration eftersom du då riskerar att ättikssmaken stannar kvar ett tag i apparaten.

En apparat som inte avkalkats på länge kan behöva en starkare koncentration för att kalken ska lösas upp. 

OBS! Vissa tillverkare avråder från att använda ättika ifall aparten innehåller aluminiumdelar. Då är citronsyra ett alternativ. Läs bruksanvisningen så riskerar du inte att göra fel

Checkbox

Gör så här:

 1. Blanda 1 dl ättikssprit med 6 dl vatten direkt i kaffebryggaren. Om du använder matättika kan du ta 2 dl ättika istället.
 2. Slå på kaffebryggaren och låt hälften av vätskan rinna igenom.
 3. Slå av bryggaren och vänta i 10 minuter.
 4. Slå på bryggaren igen och låt återstående vätska rinna igenom.
 5. Häll ur kannan och diska rent. ”Brygg” med rent vatten tre eller fyra gånger innan du börjar brygga kaffe igen.

Samma blandning kan användas för vattenkokaren. Tips: Du kan använda samma vätska direkt för att kalka av vattenkokaren.

Städa med citron

Avkalka kaffebryggaren med citronsyra

Du kan använda citronsyra eller askorbinsyra som alternativ till ättika. Fördelen är att dessa syror inte riskerar att lämna samma smak som ättikan gör.

Följ bara receptet ovan men istället för ättika blandar du 2-3 teskedar citronsyra eller askorbinsyra i 6 dl vatten.

Avkalka kaffebryggaren med bikarbonat och citronsaft

Vårt sista tips på huskur för att rengöra och avkalka kaffebryggaren är genom att använda bikarbonat och citronsaft. Fördelen med denna metod är att bikarbonatet rengör bryggaren också. Metoden är dock snäppet krångligare.

Checkbox

Gör så här:

 1. Fyll kaffekannan med vatten. Tillsätt fyra matskedar bikarbonat. Rör om och häll i kaffebryggarens vattenbehållare.
 2. Starta kaffebryggaren och låt blandningen rinna igenom. Upprepa det hela två eller tre gånger men med en ny blandning varje gång.
 3. Skölj kannan noga.
 4. Fyll på kannan med nytt vatten och blanda i saften från en citron. Sila citronsaften noga så att det inte följer med fruktkött i bryggaren.
 5. Häll i blandningen i bryggaren och starta den.
 6. Diska ur kannan och fyll på med rent vatten. Brygg två kannor rent vatten så att all citronsaft och allt bikarbonat försvinner.

Städarna hjälper till med hemstädning flera av Sveriges största städer som exempelvis Stockholm, Göteborg och Uppsala.